Gleid
Gleidshop
Kocostar
Alcina style

Marcipánové čtverečky - rodinný recept

O víkendu jsme se s maminkou daly do pečení vánočního cukroví a já si uvědomila, že se nemůžu nepodělit o recept na moje nejoblíbenější - marcipánové čtverečky. Jsou křehoučké, voní jako Vánoce a když je uděláte dostatečně malinké, vlastně se ani nepočítají do denního kalorického příjmu (že ne?).

Michaela Červenková

 

Ingredience:

- těsto: 

  • 350 g mouky
  • 250 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky kakaa
  • 50 g mletých vlašských ořechů

 

- náplň: 

  • 150 g marcipánu
  • 125 g másla 
  • 50 g cukru moučka
  • 50 g rozpuštěné hořké čokolády

 

- navrch:

  • trochu čokoládové polevy
  • zdobení dle výběru

 

Postup:

Umícháme všechny sypké ingredience, přidáme vajíčko a máslo a zpracujeme v hladké těsto. Podle potřeby přidáváme či ubíráme množství mletých ořechů tak, aby nám vznikla tvárná, ale ne příliš lepivá konzistence. Z mojí maminky je totiž složité dostat přesné ingredience - maminky pečou vždycky tak nějak "od oka" a dávají všeho "tak akorát" (jeden můj známý dokonce vtipkuje o tom, že jeden "takakorát" je měrná jednotka). Vykrajujeme malé čtverečky, které dáme péct na plech vyložený pečicím papírem, a pečeme cca 7-10 minut na 180 stupňů - musíme je opravdu hlídat, protože každá trouba peče jinak rychle a malé čtverečky se rychle a rády pálí.  

V míse smícháme celý balíček marcipánu, máslo, cukr a potom přidáme rozpuštěnou horkou čokoládu. Směsí potíráme vychladlé čtverečky a slepujeme je k sobě. Náplně dáváme tolik, aby byla mezi dvěma kousky cukroví cítit, ale aby zároveň nepřetékala po stranách. Nakonec slepené čtverečky pokapeme rozpuštěnou čokoládovou polevou a posypeme zdobením.

Pokud chceme dělat světlou variantu, místo oříšků přidáme stejné množství kokosu, nedáváme kakao a do náplně místo tmavé čokolády dáme bílou. 

 

foto-redaktor

Michaela Červenková

milovnice jídla

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

← zpět
Podobné články

Mlsat se dá i bez hříchu. Stačí si koláč odlehčit bezlepkovou moukou a lehkou ricottou. Jak na něj? A jak se vypořádat s bezlepkovou dietou při pobytu v Itálii?

12.3.2019

Přijměte inspiraci na odlehčenou verzi letního grilování. Připravte se na skvělou pochoutku!

7.5.2019

Díky manželovu studiu jsem se mohla vypravit na třítýdenní dobrodružnou výpravu do Norska. Spaní v autě a na horských záchranných chatách, neskutečné výhledy, hromady sněhu, překrásné fjordy, sněžnice, polární lišky a sobi, plavba lodí, kilometry ve vlacích, výborná jídla i hlad na výpravách. Co všechno jsme na severu mohli vidět, a především ochutnat vám teď budu vyprávět ve třech příbězích, podle míst, která jsem navštívila.

6.6.2019

Ráda se vracím k zeleninovému kari a dělám ho na x způsobů. Existuje nespočet variací, podle toho jakou zeleninu doma máte. A pokaždé je to originál!

26.10.2018