Gleid
Gleidshop
Šperky
Sérum

Marcipánové čtverečky - rodinný recept

O víkendu jsme se s maminkou daly do pečení vánočního cukroví a já si uvědomila, že se nemůžu nepodělit o recept na moje nejoblíbenější - marcipánové čtverečky. Jsou křehoučké, voní jako Vánoce a když je uděláte dostatečně malinké, vlastně se ani nepočítají do denního kalorického příjmu (že ne?).

Michaela Červenková

 

Ingredience:

- těsto: 

  • 350 g mouky
  • 250 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky kakaa
  • 50 g mletých vlašských ořechů

 

- náplň: 

  • 150 g marcipánu
  • 125 g másla 
  • 50 g cukru moučka
  • 50 g rozpuštěné hořké čokolády

 

- navrch:

  • trochu čokoládové polevy
  • zdobení dle výběru

 

Postup:

Umícháme všechny sypké ingredience, přidáme vajíčko a máslo a zpracujeme v hladké těsto. Podle potřeby přidáváme či ubíráme množství mletých ořechů tak, aby nám vznikla tvárná, ale ne příliš lepivá konzistence. Z mojí maminky je totiž složité dostat přesné ingredience - maminky pečou vždycky tak nějak "od oka" a dávají všeho "tak akorát" (jeden můj známý dokonce vtipkuje o tom, že jeden "takakorát" je měrná jednotka). Vykrajujeme malé čtverečky, které dáme péct na plech vyložený pečicím papírem, a pečeme cca 7-10 minut na 180 stupňů - musíme je opravdu hlídat, protože každá trouba peče jinak rychle a malé čtverečky se rychle a rády pálí.  

V míse smícháme celý balíček marcipánu, máslo, cukr a potom přidáme rozpuštěnou horkou čokoládu. Směsí potíráme vychladlé čtverečky a slepujeme je k sobě. Náplně dáváme tolik, aby byla mezi dvěma kousky cukroví cítit, ale aby zároveň nepřetékala po stranách. Nakonec slepené čtverečky pokapeme rozpuštěnou čokoládovou polevou a posypeme zdobením.

Pokud chceme dělat světlou variantu, místo oříšků přidáme stejné množství kokosu, nedáváme kakao a do náplně místo tmavé čokolády dáme bílou. 

 

foto-redaktor

Michaela Červenková

milovnice jídla

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články
Rodinná oslava. Noční můra a zároveň příležitost k prohloubení kulinářského cítění. A tak jsem, v rámci druhého bodu, vytvořila tuto pomazánku a bochánky jako drobnost k vínu.
21.10.2017

Přijďte si pro inspiraci k Ivě, která se zabývá praktickou ayurvédou. Dokáže poradit, co je v dané období pro naše tělo, to pravé. Tak zkuste nějaký z receptů a uvidíte, že si neuvěřitelně pochutnáte.

17.9.2018

Podzimní čas a nástup zimy může pro některé z nás znamenat nástup únavy, bolesti zad a kloubů a psychickou nestabilitu. Dám vám několik tipů na podporu celkové vitality a zdraví.

16.11.2018
Jednoduchý recept na výborný chléb z celozrnné mouky. Zkuste ho i vy.
5.5.2016