Gleid
Gleidshop
Šperky
Alcina style

Tofu & Guacamole Tacos

Ani vánoční ubrus na stole nám nemůže zabránit zavzpomínat na léto. I když v zimě nejčastěji sahám po horkých polévkách a jiných hřejivých "comfort foods", někdy dostanu chuť na něco lehčího, čerstvého a křupavého. Přes týden vařím jídla, která lze v práci ohřát druhý den, o víkendu potom nejčastěji zkouším taková, která je nutné jíst hned po připravení. A pokud máte doma masožrouta (jako já), můžete jednoduše vyměnit tofu za kousky kuřecího masa.

Michaela Červenková

 

Co budete potřebovat?

  • 1 balíček kukuřičných tortill (asi tak 2 pro jednoho strávníka - nezdá se to, ale tortilly zasytí)
  • 1 zralé avokádo
  • 1 krabička cherry rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti bazalky
  • 1/2 chilli papričky (nemusí být)
  • 1 kelímek zakysané smetany 
  • 1/2 ledového salátu (nebo mix salátů)
  • 1/2 červené papriky
  • 1 balíček marinovaného tofu
  • 1 červená cibule
  • trocha olivového oleje
  • sušené bylinky (rozmarýn, bazalka...)
  • sůl, pepř 

 

Jak na to:

Nejprve si opečeme tortilly z obou stran, a to buď na sucho nebo na trošce oleje či másla. Je to kumšt, nesmí se péct ani málo, ani moc dlouho. Můj tip je péct je tak dlouho, až se začnou na kraji malinko kroutit nahoru, jakože už začínají být tvrdší. V tu chvíli je vyndám a přesunu do nějaké taktické nádoby. Může to být větší hrnek nebo nějaká příhodná malá miska, naším cílem je vytvořit z nich velké písmeno U a nechat je tak ztvrdnout. Pokud je upečeme tak akorát, ještě půjdou do požadovaného tvaru ohnout, a pak v něm hezky ztvrdnou a zůstanou. Pokud je upečeme málo, budou se rozevírat a nebudou křupavé. Pokud je upečeme moc, při snaze nacpat je do hrnku prasknou - v takovém případě je nalámeme na trojúhelníčky a použijeme na vyjedení misky s guacamole.

K tomu guacamole - jeho chuť spočívá v kvalitě surovin. Je jasné, že v zimě neseženeme tak pěkné avokádo (vlastně ani rajčata...), ale dá se najít aspoň ucházející kousek. Avokádo tedy oloupeme, nakrájíme na kousky a vložíme do misky, ideálně do elektrického mixéru/sekáčku. K němu přidáme dva oloupané stroužky česneku, pokud chceme, přidáme chilli papričku a také pokrájená cherry rajčata (nějaká si necháme k servírování, na guacamole jich stačí jen pár). Přidáme sůl a pepř (já vždy používám čtyřbarevný), můžeme i sušené bylinky a také čerstvou bazalku, pokud nám ještě neuvadla. Pokud chceme, můžeme do směsi přidat trochu zakysané smetany - guacamole bude jemnější a méně ostré. Vegani nebo příznivci tradičního guacamole mohou vynechat, v tom případě je dobré přidat pár lžic olivového oleje, aby se směs hezky spojila. Směs zprocesujeme v mixéru, nebo důkladně rozmačkáme vidličkou a smícháme vše dohromady. 

Dále si připravíme salát - natrháme (salát se nikdy nemá krájet kovovým nožem, prý mu to bere vitamíny, takže buď trhat, nebo krájet keramickým), nakrájíme si zbylých pár rajčátek a kousek papriky. 

Všechny předchozí suroviny v chodu jsme si připravili předem proto, že budou studené. Jediná teplá část jídla bude tofu a cibulka. Nakrájíme cibuli na větší kousky, dáme smažit na trochu oleje a až zezlátne (nebo co vlastně dělá červená cibule?), přihodíme marinované tofu nakrájené na kousky. Můžeme ho i rozmačkat, pokud z něj chceme mít úplnou drť. Osolíme, opepříme, obylinkujeme a necháme opéct. 

Na tortillu, která nám hezky ztvrdla do tvaru U, namažeme trochu připraveného guacamole, navrstvíme salát a zeleninu a potom cibulku s tofu. Kdo chce, může vršek ještě pokapat zbylou zakysanou smetanou (tu si vždy jen trochu dokořením sušenými bylinkami, solí a pepřem, popřípadě kápnu trochu octa). 

Počítejte s tím, že vám při jídle půlka náplně vypadne z taca ven, proto pozor na krásný vánoční ubrus, ať ho hned nemusíte prát (jako já).

 

Dobrou chuť!

foto-redaktor

Michaela Červenková

milovnice jídla

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

← zpět
Podobné články

Dhal z červené čočky vás zahřeje nejen vnitřně, ale rozjasní váš den svými teplými barvami.

26.2.2019

Dneska bych vám chtěla představit jak může být veganské jídlo rozmanité a nádherně barevné. Buddhova miska je o fantazii, o tom na co máte chuť, o tom co máte doma k dispozici. Pokaždé můžete mít svojí misku úplně jinou. Vždycky tu svojí. 

28.3.2019
Dávka inspirace a chutných receptů na prosinec od naší redaktorky, která aplikuje praktickou Ayurvedu, Ivy Georgievové. Pro příjemný a voňavý adventní čas.
8.12.2017

Ráda se vracím k zeleninovému kari a dělám ho na x způsobů. Existuje nespočet variací, podle toho jakou zeleninu doma máte. A pokaždé je to originál!

26.10.2018
Vyhledávání
Překvapení pro vás
O nás
Otestovali jsme pro vás
Najdete nás na Facebooku
Najdete nás na Instagramu
Instagram