Špaldovo-jogurtové lívance s máslem Ghí

Neměli jste čas připravit dětem překvapení ke Dni dětí? Připravte o víkendu k snídani jejich oblíbené lívance tak trochu jinak a zdravě.

Obrázek: 6d4349097aa413c595a9b399a30371d5a07d2d15
Zdroj: pixabay.com

Ingredience:

- 1/2 lžičky soli

- 2 lžičky prášku do pečiva

- 2 lžičky vanilkového cukru

- 2 vejce 

- 200ml hustého bílého jogurtu

- 200ml plnotučného mléka

- 180g celozrnné špaldové mouky

- 1 lžíce přepuštěného másla Ghí nebo řepkový olej (na smažení)

- rakytníkový sirup, nebo podle chuti marmeládu, čokoládu,...

Postup přípravy:

Mouku smícháme s cukrem, práškem do pečiva a solí. Ve větší misce smícháme mléko s jogurtem, vejci a postupně přisypeme sypkou směs. Jakmile máme těsto dokonale hladké, necháme jej 5 minut odpočinout. Pokud se vám zdá těsto hodně husté, přidejte trochu mléka. Můžeme začít smažit. Podáváme zalité rakytníkovým sirupem a dozdobíme ovocem. 

Máslo Ghí

Přepuštěné máslo Ghí se připravuje pomalým rozehříváním másla, kdy se z něj odstraňuje voda a ostatní příměsi až zbude čirý tuk žluté barvy, který má vyšší bod přepalování (200-250°C) než původní máslo (150-180°C) a mnohem delší trvanlivost i mimo lednici.

Základní postup přípravy: Máslo nakrájejte na kostky a zahřívejte ve velkém hrnci na středním stupni, dokud se nezačne vařit. Když na povrch vyplave bílá pěna, snižte přívod tepla tak, aby se máslo slabě vařilo. Postupně odstraňujte sražené kousky a pěnu, která se hromadí na povrchu. Buďte opatrní, aby se Ghí nepřipálilo. Když se máslo vaří příliš dlouho a při vysoké teplotě, ztmavne a dostane nežádoucí zápach, mělo by být nazlátlé a průzračně čisté. U rozehřívání 500g másla bude proces přepuštění trvat přibližně 30-40minut. Nakonec opatrně přilijte přes kávový filtr, plátno nebo ubrousek a nezakryté ho nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Pěnu sebranou z povrchu a sražené kousky můžete použít do těst, při vaření zeleniny a polévek. 

Špaldová mouka

Špaldová mouka tedy pšenice špalda, je jednou z nejstarších lidmi pěstovaných obilnin. Je považována za zdravější alternativu šlechtěné pšenice, s vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Vyznačuje se jemnou oříškovou příchutí a velmi dobře kyne. Špalda je lehce stravitelná a má mnohem nižší toxicitu pro alergické jedince, proto ji mohou lidé s alergií na pšenici. Nesmíme si ovšem plést alergii na pšenici s celiakií. Špalda není bezlepková.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 4f8603d5904dd1a5fa465eec4ddcfb13ffa22b65
Obrázek: c04dadd1d565f334fb713686d6a808bb78bf6e61
Obrázek: 24d75843336b79cf03993a6c8996d257ac1d7033
Obrázek: 9f40291af05479129b99314740797a9eb7573dfd
Obrázek: 68e603083ba9a8ade41b17614022856aabe91783