Příroda přímo hýří barvami. Je tu snad nejkrásnější roční období. Miluji babí léto. Jeho krásně zbarvené listí, jemné slunce, které nás hladí svými paprsky, chladná rána a vycházející slunce v mlžném oparu. S klesající teplotou nás příroda vybízí k tomu, abychom si užili jídla, které nás přirozeně zahřívá a to nejen vzhledově, ale i vnitřně.
O víkendu jsem vařila pro rodinu. Mám radost, když se mohu s někým dalším podělit o jídlo a ještě to ostatním chutná.
Kari je něco jako rodinné tajemství. Každá rodina v Indii si míchá své koření sama. Já jsem kari nemíchala, ale použila to, co se dá koupit v běžném obchodě. Můj recept je jednoduchý na přípravu. Oběd zvládnete za půl hodiny.
Pokud máte rádi pikantnější jídlo, můžete použít kari pastu, kterou lze koupit v obchodě, kde mají přísady do exotických jídel.
Nejprve připravíme přílohu
Jasmínovou rýži nebo jinou vámi oblíbenou propláchneme vodou a necháme půl hodiny máčet. Poté vodu zcedíme, zbavíme jí nežádoucích škodlivin, které by rýže mohla obsahovat. Na olivovém oleji opékáme cibuli, kterou jsme nakrájeli na kostičky. Když cibule dosáhne světlehnědé barvy, vsypeme scezenou rýží a chvilku opékáme. Zasypeme lžící kurkumy a ještě chvilku opékáme. Osolíme lžičkou soli. Zalijeme vodou tak, aby byla rýže ponořená o výši jednoho prstu ještě více. Promícháme. Nejdříve přivedeme k varu, poté plamen stáhneme a necháme mírně vařit, dokud se voda nevyvaří.
Jak na zeleninové kari?
Na olivovém oleji opékáme cibuli na kolečka, přidáme česnek na plátky, mrkev také na kolečka a opékáme, posypeme kari kořením, ještě chvilku opékáme, přidáme brokolici rozdělenou na růžičky, kterou jsme krátce spařili. Zalijeme kokosovým mlékem z plechovky, prohřejeme, osolíme podle potřeby a podáváme.
Užijte si chuť tohoto báječného jídla.