Gleid
Gleidshop
Pondělní radost II.
Eshop Gleid

Oběd do 30 minut? Zlatá rýže s vůní kurkumy se zeleninovým kari

Ráda se vracím k zeleninovému kari a dělám ho na x způsobů. Existuje nespočet variací, podle toho jakou zeleninu doma máte. A pokaždé je to originál!

Alena Hilšerová

 

 Příroda přímo hýří barvami. Je tu snad nejkrásnější roční období. Miluji babí léto. Jeho krásně zbarvené listí, jemné slunce, které nás hladí svými paprsky, chladná rána a vycházející slunce v mlžném oparu.

S klesající teplotou nás příroda vybízí k tomu, abychom si užili jídla, které nás přirozeně zahřívá a to nejen vzhledově, ale i vnitřně. 

 

 

O víkendu jsem vařila pro rodinu. Mám radost, když se mohu s někým dalším podělit o jídlo a ještě to ostatním chutná.

Kari je něco jako rodinné tajemství. Každá rodina v Indii si míchá své koření sama. Já jsem kari nemíchala, ale použila to, co se dá koupit v běžném obchodě.

Můj recept je jednoduchý na přípravu. Oběd zvládnete za půl hodiny.

Pokud máte rádi pikantnější jídlo, můžete použít kari pastu, kterou lze koupit v obchodě, kde mají přísady do exotických jídel.

 

Nejprve připravíme přílohu

Jasmínovou rýži nebo jinou vámi oblíbenou propláchneme vodou a necháme půl hodiny máčet. Poté vodu zcedíme, zbavíme jí nežádoucích škodlivin, které by rýže mohla obsahovat. Na olivovém oleji opékáme cibuli, kterou jsme nakrájeli na kostičky. Když cibule dosáhne světlehnědé barvy, vsypeme scezenou rýží a chvilku opékáme. Zasypeme lžící kurkumy a ještě chvilku opékáme. Osolíme lžičkou soli. Zalijeme vodou tak, aby byla rýže ponořená o výši jednoho prstu ještě více. Promícháme. Nejdříve přivedeme k varu, poté plamen stáhneme a necháme mírně vařit, dokud se voda nevyvaří. 

 

Jak na zeleninové kari?

Na olivovém oleji opékáme cibuli na kolečka, přidáme česnek na plátky, mrkev také na kolečka a opékáme, posypeme kari kořením, ještě chvilku opékáme, přidáme brokolici rozdělenou na růžičky, kterou jsme krátce spařili. Zalijeme kokosovým mlékem z plechovky, prohřejeme, osolíme podle potřeby a podáváme.

Užijte si chuť tohoto báječného jídla.

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

← zpět
Podobné články

Velikonoční nádivka s kopřivami a zelenými bylinkami je tradiční jídlo svátků jara. Zkuste jej připravit trochu netradičně, a to jen rostlinně doplněné o krále zeleniny - chřest.

19.4.2019
Plánujete narozeninovou oslavu nebo posezení s přáteli u grilu a nevíte co připravit na stůl? Rychlý recept na lososové jednohubky je téměř bez práce a výsledek všechny ohromí!
27.5.2016

Byť jsou teplé dny v nedohledu, neznamená to, že skončila salátová sezóna. S ubývajícími stupni na teploměru však přibývají vrstvy a tělo touží po něčem sytějším.

30.9.2017
Tento dort je nejen chuťově lehký, ale je zároveň bez lepku a tuku. Kdo z vás nemá rád přeslazené dorty, určitě si tento recept zamiluje jako já.
13.3.2018
Vyhledávání
Překvapení pro vás
O nás
Otestovali jsme pro vás
Najdete nás na Facebooku
Najdete nás na Instagramu
Instagram