Gleid
Gleidshop
Šperky
It's never too late

Čočka s vůní bobkového listu a tymiánu

Pokud s vámi chce nevegetarián navést řeč, určitě začne slovy: "A co teda jíš? Kde bereš bílkoviny?" Odpovězte mu receptem.

 

 Přechod na rostlinnou stravu je svým způsobem celkem jednoduchý, by si člověk mohl říct… Ať už vynecháte maso a tím je ten první stupeň - vegetariánství nebo jste tak uvědomělí a vynecháte už všechny živočišné složky, a tím je veganství. Je pravda, že člověk může jíst přílohy, zeleninu, sušenky, pečivo, sojové jogurty, tofu a podobně. Pokud se nebude ale zajímat o to, co by měl jíst, jak by měl jeho jídelníček vypadat, může brzy zjistit, že mu tato strava nevyhovuje. Má málo energie, moc tloustne nebo třeba hubne. Jídlo, to je doopravdy alchymie. Ať je už člověk vegetarián nebo vegan. Bez luštěnin se neobejde. Tvrzení typu, když nebudete jíst maso, nebudete mít plnohodnotné bílkoviny, je již vyvráceno. Pokud doopravdy vhodně sestavíte svůj jídelníček, nebude určitě vaše tělo strádat. Stojí to za úvahu. Pro sebe, pro planetu, pro zvířata, dosadit si tam můžete cokoliv, z jakého důvodu jste se rozhodli pro jinou stravu než tu konvenční.

 

V hlavní roli luštěniny

Luštěniny jsou snadno dostupné. Koupit je můžete i v obchodech, kde běžně nakupujete. Není jen jeden druh fazole nebo jeden druh čočky. Je jich spousta druhů i co do barev nebo velikostí. Můžete je střídat s různými zeleninami nebo kořením. Nemusíte se jen omezit na klasickou čočku na kyselo a trenčanský párek s fazulou. Já jsem si dnes připravila francouzskou (tmavozelenou) čočku s mrkví.

 

Francouzská čočka s mrkví

Čočku několikrát propláchneme a necháme namočenou několik hodin. Tato čočka je hodně malá, proto nebude třeba ji máčet dlouho, myslím, že tři hodiny budou stačit. Vodu slijeme, nalijeme čerstvou a přivedeme k varu. Do vody, kde se čočka vaří, přidáme oloupanou cibuli, na půlky rozkrojenou, 1 bobkový list, lžičku sušeného zázvoru a špetku tymiánu. Vaříme asi půl hodiny, dokud není čočka měkká. Vyndáme bobkový list. Vodu slijeme. Část čočky a cibuli rozmixujeme s vodou. Přidáme k zbylé čočce, přivedeme k varu a necháme chvilku probublat. Můžeme lehce opepřit čerstvě namletým pepřem.

Brambory i se slupkou pořádně omyjeme a nakrájíme na hranolky. Nakrájené brambory osušíme a vsypeme do misky se lžící oleje. Pořádně promícháme, aby byla každá hranolka trochu potřená olejem. Brambory přemístíme do jedné části plechu, který jsme vyložili pečicím papírem. Mrkev očistíme a nakrájíme na plátky, stejně tak nakrájíme i dva stroužky česneku. Ve stejné misce, co jsme míchali brambory, promícháme mrkev s česnekem, snítkou rozmarýny nakrájené nadrobno a lžící oleje. Přemístíme k hranolkám, do druhé části plechu a dáme pozor, aby se nepromíchaly. Když je mrkev pečená, přidáme jí k čočce. Brambory, aby byly dokonale pečené a křupavé, můžeme lehce ogrilovat, zapnutím funkce grilu na troubě.

Na talíř servírujeme čočku s mrkví, hranolky a zeleninu. Dobrou chuť.

Makroživiny: 18 g bílkovin, 79 g sacharidů, 17 g tuků a 565 kcal na jednu porci.

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

← zpět
Podobné články
Vyrostla jsem v rodině milovníků masa, myslivců, požitkářů... a diabetiků. Nad jídlem jsem prakticky nepřemýšlela, dokud v mých pouhých dvaceti letech nenastaly zdravotní potíže. Po několika vyšetřeních, která nic nezjistila, a rozhovorech s lékařem, který mi poradil, ať jím více tmavého pečiva a piji méně čaje, mi došlo, že tudy cesta nevede...
19.9.2017

Rozhodli jste se omezit sladkosti, ale... nějaký ten zákusek by vám přece jen udělal radost? Přece to neporušíte, když už jste týden nevzali do úst ani sušenku...

5.10.2018
Pravidelné měsíční recepty podle Ayurvédy jsou tady. Vyzkoušejte recepty, které právě v tomto období podpoří náš organismus, jeho vitalitu a zdraví.
11.11.2017
Rádi byste vyzkoušeli nějaký pokrm s listovým špenátem v hlavní roli, ale nevíte, jak ho zpracovat? Vyzkoušejte moje dva oblíbené a na přípravu velmi snadné vegetariánské recepty z této vitamíny nabité suroviny, která prospěje vašemu zdraví a navíc polichotí i vašim chuťovým buňkám!
15.2.2018