Lehké letní recepty, které musíte vyzkoušet

Další dávka rad a receptů na léto od Ivy Georgievové, která se zabývá praktickou ayurvédou. Tak vzhůru na to.

Obrázek: 24a7e7c8ad2c40a1baecdfb5c981cca91b71e99a
Zdroj: pixabay.com


Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.
 

Několik tipů na podporu letní vitality a zdraví 

Nejezte v létě tolik jako v chladném počasí, více pijte. Pod heslem, hlad je převlečená žízeň.

Teplé počasí se ideálně hodí na jednostrannou dietu, či na "den na tekutinách" - velmi omlazuje, tím, že zbavuje tělo odpadu. Některé typy lidí podle ayurvedy vzhledem ke sníženému zažívání v létě tloustnou, i když jí stejně.
 

Den na pročištění v teplém počasí

Dopoledne ovocné či zeleninové šťávy nebo ovoce a zelenina, která v tomto období dozrává. Ovoce by mělo být sladké nikoliv kyselé a zelenina sladká či trpká. Opět se nyní nehodí kyselá a ostrá.

Odpoledne buď to samé, nebo zeleninová polévka. Pročištění můžeme doplnit čajem, nejlépe ledvinovým nebo jaterním, lze použít i fenyklový čaj.

Z ovoce se nyní výborně hodí broskve, meruňky, nektarinky ze zeleniny např. mrkev, čekanka, salát, čerstvá okurka.

Mimo ovoce a zeleniny je možné na vytrávený žaludek jíst polévku (zeleninovou a bez česneku a cibule). Po polévce je důležité opět správně vytrávit.
 

Brokolicová polévka

(Uvedené množství je asi na 1,5 litru polévky)

  • 1 mrkev
  • zelená čerstvá petrželka
  • ½ quinoi
  • ghí
  • 1/2 brokolice
  • tymián
  • solčanka
  • sůl
  • popřípadě kmín.


Na ghí dáme mírně osmahnout nakrájenou mrkev (uvolňuje beta karoten), poté zalijeme vodou a přidáme ostatní ingredience, kromě nakrájené brokolice (tu dáme později, aby nebyla příliš rozvařená). Krátce povaříme (asi 10 minut), vypneme a necháme dojít.

 

  • Brokolice – má protirakovinné účinky, měla by být ovšem pouze lehce tepelně upravená. Zdroj chromu – pomáhá ovládat hladinu inzulinu a krevního cukru. Velmi dobře se hodí do očistné kúry na snížení tuku v těle. Je bohatá na vlákninu a snižuje hladinu cholesterolu.
  • Broskve – zralé a sladké jsou silným omlazujícím prostředkem, pomáhají pročistit tělo, snižují pocity strachu, odstraňují zácpu, odvodňují, pomáhají snížit váhu (při vhodné skladbě jídla).
  • Meruňky – omlazují, zlepšují krevní obraz, zlepšují náladu.
     

Co dělat, když vás v teplém počasí pravidelně pálí žáha?

Určitě se vyhnout všemu kyselému, ostrému a příliš slanému!

Pokud je venku velké teplo, je dobré se napít studeného mléka, pokud máte v tomto počasí uvedené potíže častěji, dělejte to pravidelně. Sladkost a zklidňující, doslova hladící, vlastnosti mléka jsou v horku naprosto jedinečné.

Velmi dobré na naše trávení a prevenci k výše uvedeným potížím je i pravidelné pití lassi – uklidňuje a obnovuje naše sliznice, pomáhá správné funkci našich střev, snižuje dopad chemoterapie na naše tělo, pomáhá při nepříjemných pocitech v žaludku po konzumaci většího množství léků.

Já nemám problém s pálením žáhy až na jednu paradoxní výjimku. Zcela určitě mě začne pálit žáha po sladkém mátovém čaji, který má vynikající zchlazovací účinky a některé zdroje dokonce uvádějí, že pomáhá při pálení žáhy. Vidíte, jak každý můžeme reagovat jinak.
 

Cuketový salát

Další možnosti salátu jako samotné letní jídlo v teplejším období (svačina dopolední, odpolední) jsou orestované malé cuketky na olivovém oleji a oloupaným rajčetem. Smícháme s natrhaným hlávkovým salátem, listem pampelišky (nebo rukolou), přidáme sůl, dle chutě ořechy (nejlépe na sucho orestované - jsou stravitelnější), nasekanou bazalku a lžíci zakysané smetany.
 

Losertýnky

(množství je na klasický plech, potřebujeme ten, který má okraje cca 2-3 cm vysoké)


Těsto na korpus:

  • Jáhly (1/2 sáčku)
  • šlehačka
  • špetka soli
  • 5 vrchovatých lžic třtinového cukru
  • voda
     

Jáhly spaříme horkou vodou a smícháme se solí, cukrem, šlehačkou a dáme do vymazaného plechu s okraji. Doplníme vodou tak, aby byla jedním dílkem nad hmotou (jako když děláme rýži). Dáme pomalu péci (na 150 °C). Dle potřeby přidáme vodu, korpus je hotový, když je hmota kompaktní a jáhly jsou měkké. Po vyjmutí z trouby necháme zchladnout. Pak korpus potřeme medem, přidáme na tenko nakrájené ovoce (meruňky, višně, oloupané broskve), na ně naneseme vychladlý a dobře vyšlehaný krém.
 

Krém:

  • Vanilka (1/4 lžičky namleté vanilky)
  • špetka skořice
  • 2/3 litru mléka
  • 6 vrchovatých lžic kukuřičného škrobu
  • 6 vrchovatých lžic třtinového cukru
  • kardamom
  • 3 lžíce kakaa (upravte dle kvality kakaa)
     

Nejprve dáme vařit jednu polovinu z množství mléka, v té druhé si rozmícháme ostatní suroviny a za stálého míchání vlijeme do teplého mléka a přivedeme k varu, asi minutu vaříme. Necháme ztuhnout a zchladnout (se směsí mícháme). Do vychladlého pudinku přidáme kvalitní tučnou zakysanou smetanu, nebo kvalitní nesolené pomazánkové máslo ze smetany a vše našleháme. Na rozetřený krém namažeme ještě tučnou zakysanou smetanu.

Korpus tvoří jáhly, na nich máme tmavý krém a poslední vrstvou je zakysaná světlá smetana. Důležité je, aby zákusek zchladl a také při nanášení krémů bylo vše studené.

Tento dezert velmi dobře chutná v teplém počasí, osvěží a zklidní.

 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 21bbfea28cff34f18205435a7cfb6aaf83675657
Obrázek: d294c6c75df20a3b3474447eee6a502b0c8e7292
Obrázek: c7d4a36246a983a080d5b317fae0379966e2672f
Obrázek: 1a24ebb795702338b920d5ad1cd6cc83789260d3
Obrázek: 467245e64054e78ae0bd1de9b0161aaba6000d41