Gleid
Gleidshop
Gleid

Lehké letní recepty, které musíte vyzkoušet

Další dávka rad a receptů na léto od Ivy Georgievové, která se zabývá praktickou ayurvédou. Tak vzhůru na to.
pixabay.com

 

 Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

 

Několik typů na podporu letní vitality a zdraví 

Nejezte v létě tolik jako v chladném počasí, více pijte. Pod heslem, hlad je převlečená žízeň.

Teplé počasí se ideálně hodí na jednostrannou dietu, či na "den na tekutinách" - velmi omlazuje, tím, že zbavuje tělo odpadu. Některé typy lidí podle ayurvedy vzhledem ke sníženému zažívání v létě tloustnou, i když jí stejně.

 

Den na pročištění v teplém počasí

Dopoledne ovocné či zeleninové šťávy nebo ovoce a zelenina, která v tomto období dozrává. Ovoce by mělo být sladké nikoliv kyselé a zelenina sladká či trpká. Opět se nyní nehodí kyselá a ostrá.

Odpoledne buď to samé, nebo zeleninová polévka. Pročištění můžeme doplnit čajem, nejlépe ledvinovým nebo jaterním, lze použít i fenyklový čaj.

 

Z ovoce se nyní výborně hodí broskve, meruňky, nektarinky ze zeleniny např. mrkev, čekanka, salát, čerstvá okurka.

 

Mimo ovoce a zeleniny je možné na vytrávený žaludek jíst polévku (zeleninovou a bez česneku a cibule). Po polévce je důležité opět správně vytrávit.

 

 

Brokolicová polévka

(Uvedené množství je asi na 1,5 litru polévky)

1 mrkev, zelená čerstvá petrželka, ½ quinoi, ghí, 1/2 brokolice, tymián,

solčanka, sůl, popřípadě kmín.

 

Na ghí dáme mírně osmahnout nakrájenou mrkev (uvolňuje beta karoten), poté zalijeme vodou a přidáme ostatní ingredience, kromě nakrájené brokolice (tu dáme později, aby nebyla příliš rozvařená). Krátce povaříme (asi 10 minut), vypneme a necháme dojít.

 

Brokolice – má protirakovinné účinky, měla by být ovšem pouze lehce tepelně upravená.

Zdroj chromu – pomáhá ovládat hladinu inzulinu a krevního cukru. Velmi dobře se hodí do očistné kúry na snížení tuku v těle.

Je bohatá na vlákninu a snižuje hladinu cholesterolu.

 

Broskve – zralé a sladké jsou silným omlazujícím prostředkem, pomáhají pročistit tělo, snižují pocity strachu, odstraňují zácpu, odvodňují, pomáhají snížit váhu (při vhodné skladbě jídla).

 

Meruňky – omlazují, zlepšují krevní obraz, zlepšují náladu.

 

Co dělat, když vás v teplém počasí pravidelně pálí žáha?

Určitě se vyhnout všemu kyselému, ostrému a příliš slanému!

Pokud je venku velké teplo, je dobré se napít studeného mléka, pokud máte v tomto počasí uvedené potíže častěji, dělejte to pravidelně. Sladkost a zklidňující, doslova hladící, vlastnosti mléka jsou v horku naprosto jedinečné.

Velmi dobré na naše trávení a prevenci k výše uvedeným potížím je i pravidelné pití lassi – uklidňuje a obnovuje naše sliznice, pomáhá správné funkci našich střev, snižuje dopad chemoterapie na naše tělo, pomáhá při nepříjemných pocitech v žaludku po konzumaci většího množství léků.

Já nemám problém s pálením žáhy až na jednu paradoxní výjimku. Zcela určitě mě začne pálit žáha po sladkém mátovém čaji, který má vynikající zchlazovací účinky a některé zdroje dokonce uvádějí, že pomáhá při pálení žáhy. Vidíte, jak každý můžeme reagovat jinak.

 

Cuketový salát

Další možnosti salátu jako samotné letní jídlo v teplejším období (svačina dopolední, odpolední) jsou orestované malé cuketky na olivovém oleji a oloupaným rajčetem. Smícháme s natrhaným hlávkovým salátem, listem pampelišky (nebo rukolou), přidáme sůl, dle chutě ořechy (nejlépe na sucho orestované - jsou stravitelnější), nasekanou bazalku a lžíci zakysané smetany.

 

Losertýnky

(množství je na klasický plech, potřebujeme ten, který má okraje cca 2-3 cm vysoké)

 

Těsto na korpus:

Jáhly (1/2 sáčku), šlehačka, špetka soli, 5 vrchovatých lžic třtinového cukru, voda.

Jáhly spaříme horkou vodou a smícháme se solí, cukrem, šlehačkou a dáme do vymazaného plechu s okraji. Doplníme vodou tak, aby byla jedním dílkem nad hmotou (jako když děláme rýži). Dáme pomalu péci (na 150 °C). Dle potřeby přidáme vodu, korpus je hotový, když je hmota kompaktní a jáhly jsou měkké. Po vyjmutí z trouby necháme zchladnout. Pak korpus potřeme medem, přidáme na tenko nakrájené ovoce (meruňky, višně, oloupané broskve), na ně naneseme vychladlý a dobře vyšlehaný krém.

 

Krém:

Vanilka (1/4 lžičky namleté vanilky), špetka skořice, 2/3 litru mléka, 6 vrchovatých lžic kukuřičného škrobu,

6 vrchovatých lžic třtinového cukru, kardamom, 3 lžíce kakaa (upravte dle kvality kakaa).

 

Nejprve dáme vařit jednu polovinu z množství mléka, v té druhé si rozmícháme ostatní suroviny a za stálého míchání vlijeme do teplého mléka a přivedeme k varu, asi minutu vaříme. Necháme ztuhnout a zchladnout (se směsí mícháme). Do vychladlého pudinku přidáme kvalitní tučnou zakysanou smetanu, nebo kvalitní nesolené pomazánkové máslo ze smetany a vše našleháme. Na rozetřený krém namažeme ještě tučnou zakysanou smetanu.

 

Korpus tvoří jáhly, na nich máme tmavý krém a poslední vrstvou je zakysaná světlá smetana. Důležité je, aby zákusek zchladl a také při nanášení krémů bylo vše studené.

Tento dezert velmi dobře chutná v teplém počasí, osvěží a zklidní.

foto-redaktor

Ivana Georgievová

Ayurvéda a zdravé stravování
Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články
img-článek

Cizrnové lívance

Byť září je už na svém konci, neznamená to, že skončila salátová sezóna. S ubývajícími stupni na teploměru vša... 30.9.2017 Celý článek
img-článek

Potřebujete omezit tučné a zhubnout? Klidně si dejte tento salám... nepřiberete po něm totiž ani deko.

Ne, nevrátila jsem se k masu a tohle není adorace Paprikáše. Tohle je super zdravý salám, který je naprosto pe... 17.1.2018 Celý článek
img-článek

Jáhlová srdíčka

Tento recept je pro ty, kteří, stejně jako já, nedokázali zařadit jáhly do svého běžného jídelníčku. Občas je ... 27.10.2017 Celý článek
img-článek

Avokádová miska

Avokádo - má životní láska. Jaký na něj vlastně máte názor? Polovina republiky jej adoruje a druhá nezná, nebo... 6.10.2017 Celý článek