Gleid
Gleidshop
Sexy vlny difuzérem?
Eshop Gleid

Lehké letní recepty, které musíte vyzkoušet

Další dávka rad a receptů na léto od Ivy Georgievové, která se zabývá praktickou ayurvédou. Tak vzhůru na to.
pixabay.com

 

 Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

 

Několik typů na podporu letní vitality a zdraví 

Nejezte v létě tolik jako v chladném počasí, více pijte. Pod heslem, hlad je převlečená žízeň.

Teplé počasí se ideálně hodí na jednostrannou dietu, či na "den na tekutinách" - velmi omlazuje, tím, že zbavuje tělo odpadu. Některé typy lidí podle ayurvedy vzhledem ke sníženému zažívání v létě tloustnou, i když jí stejně.

 

Den na pročištění v teplém počasí

Dopoledne ovocné či zeleninové šťávy nebo ovoce a zelenina, která v tomto období dozrává. Ovoce by mělo být sladké nikoliv kyselé a zelenina sladká či trpká. Opět se nyní nehodí kyselá a ostrá.

Odpoledne buď to samé, nebo zeleninová polévka. Pročištění můžeme doplnit čajem, nejlépe ledvinovým nebo jaterním, lze použít i fenyklový čaj.

 

Z ovoce se nyní výborně hodí broskve, meruňky, nektarinky ze zeleniny např. mrkev, čekanka, salát, čerstvá okurka.

 

Mimo ovoce a zeleniny je možné na vytrávený žaludek jíst polévku (zeleninovou a bez česneku a cibule). Po polévce je důležité opět správně vytrávit.

 

 

Brokolicová polévka

(Uvedené množství je asi na 1,5 litru polévky)

1 mrkev, zelená čerstvá petrželka, ½ quinoi, ghí, 1/2 brokolice, tymián,

solčanka, sůl, popřípadě kmín.

 

Na ghí dáme mírně osmahnout nakrájenou mrkev (uvolňuje beta karoten), poté zalijeme vodou a přidáme ostatní ingredience, kromě nakrájené brokolice (tu dáme později, aby nebyla příliš rozvařená). Krátce povaříme (asi 10 minut), vypneme a necháme dojít.

 

Brokolice – má protirakovinné účinky, měla by být ovšem pouze lehce tepelně upravená.

Zdroj chromu – pomáhá ovládat hladinu inzulinu a krevního cukru. Velmi dobře se hodí do očistné kúry na snížení tuku v těle.

Je bohatá na vlákninu a snižuje hladinu cholesterolu.

 

Broskve – zralé a sladké jsou silným omlazujícím prostředkem, pomáhají pročistit tělo, snižují pocity strachu, odstraňují zácpu, odvodňují, pomáhají snížit váhu (při vhodné skladbě jídla).

 

Meruňky – omlazují, zlepšují krevní obraz, zlepšují náladu.

 

Co dělat, když vás v teplém počasí pravidelně pálí žáha?

Určitě se vyhnout všemu kyselému, ostrému a příliš slanému!

Pokud je venku velké teplo, je dobré se napít studeného mléka, pokud máte v tomto počasí uvedené potíže častěji, dělejte to pravidelně. Sladkost a zklidňující, doslova hladící, vlastnosti mléka jsou v horku naprosto jedinečné.

Velmi dobré na naše trávení a prevenci k výše uvedeným potížím je i pravidelné pití lassi – uklidňuje a obnovuje naše sliznice, pomáhá správné funkci našich střev, snižuje dopad chemoterapie na naše tělo, pomáhá při nepříjemných pocitech v žaludku po konzumaci většího množství léků.

Já nemám problém s pálením žáhy až na jednu paradoxní výjimku. Zcela určitě mě začne pálit žáha po sladkém mátovém čaji, který má vynikající zchlazovací účinky a některé zdroje dokonce uvádějí, že pomáhá při pálení žáhy. Vidíte, jak každý můžeme reagovat jinak.

 

Cuketový salát

Další možnosti salátu jako samotné letní jídlo v teplejším období (svačina dopolední, odpolední) jsou orestované malé cuketky na olivovém oleji a oloupaným rajčetem. Smícháme s natrhaným hlávkovým salátem, listem pampelišky (nebo rukolou), přidáme sůl, dle chutě ořechy (nejlépe na sucho orestované - jsou stravitelnější), nasekanou bazalku a lžíci zakysané smetany.

 

Losertýnky

(množství je na klasický plech, potřebujeme ten, který má okraje cca 2-3 cm vysoké)

 

Těsto na korpus:

Jáhly (1/2 sáčku), šlehačka, špetka soli, 5 vrchovatých lžic třtinového cukru, voda.

Jáhly spaříme horkou vodou a smícháme se solí, cukrem, šlehačkou a dáme do vymazaného plechu s okraji. Doplníme vodou tak, aby byla jedním dílkem nad hmotou (jako když děláme rýži). Dáme pomalu péci (na 150 °C). Dle potřeby přidáme vodu, korpus je hotový, když je hmota kompaktní a jáhly jsou měkké. Po vyjmutí z trouby necháme zchladnout. Pak korpus potřeme medem, přidáme na tenko nakrájené ovoce (meruňky, višně, oloupané broskve), na ně naneseme vychladlý a dobře vyšlehaný krém.

 

Krém:

Vanilka (1/4 lžičky namleté vanilky), špetka skořice, 2/3 litru mléka, 6 vrchovatých lžic kukuřičného škrobu,

6 vrchovatých lžic třtinového cukru, kardamom, 3 lžíce kakaa (upravte dle kvality kakaa).

 

Nejprve dáme vařit jednu polovinu z množství mléka, v té druhé si rozmícháme ostatní suroviny a za stálého míchání vlijeme do teplého mléka a přivedeme k varu, asi minutu vaříme. Necháme ztuhnout a zchladnout (se směsí mícháme). Do vychladlého pudinku přidáme kvalitní tučnou zakysanou smetanu, nebo kvalitní nesolené pomazánkové máslo ze smetany a vše našleháme. Na rozetřený krém namažeme ještě tučnou zakysanou smetanu.

 

Korpus tvoří jáhly, na nich máme tmavý krém a poslední vrstvou je zakysaná světlá smetana. Důležité je, aby zákusek zchladl a také při nanášení krémů bylo vše studené.

Tento dezert velmi dobře chutná v teplém počasí, osvěží a zklidní.

foto-redaktor

Ivana Georgievová

Ayurvéda a zdravé stravování

Iva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články

Tradiční recepty na srpen podle ayurvédy od naší redaktorky Ivy Georgievové.

16.8.2018
Jednoduchý recept na výborný chléb z celozrnné mouky. Zkuste ho i vy.
5.5.2016

Ráda se vracím k zeleninovému kari a dělám ho na x způsobů. Existuje nespočet variací, podle toho jakou zeleninu doma máte. A pokaždé je to originál!

26.10.2018
Vyrostla jsem v rodině milovníků masa, myslivců, požitkářů... a diabetiků. Nad jídlem jsem prakticky nepřemýšlela, dokud v mých pouhých dvaceti letech nenastaly zdravotní potíže. Po několika vyšetřeních, která nic nezjistila, a rozhovorech s lékařem, který mi poradil, ať jím více tmavého pečiva a piji méně čaje, mi došlo, že tudy cesta nevede...
19.9.2017
Vyhledávání
Překvapení pro vás
O nás
Otestovali jsme pro vás
Najdete nás na Facebooku