Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.
Několik tipů na podporu letní vitality a zdraví
Nejezte v létě tolik jako v chladném počasí, více pijte. Pod heslem, hlad je převlečená žízeň.
Teplé počasí se ideálně hodí na jednostrannou dietu, či na "den na tekutinách" - velmi omlazuje, tím, že zbavuje tělo odpadu. Některé typy lidí podle ayurvedy vzhledem ke sníženému zažívání v létě tloustnou, i když jí stejně.
Den na pročištění v teplém počasí
Dopoledne ovocné či zeleninové šťávy nebo ovoce a zelenina, která v tomto období dozrává. Ovoce by mělo být sladké nikoliv kyselé a zelenina sladká či trpká. Opět se nyní nehodí kyselá a ostrá.
Odpoledne buď to samé, nebo zeleninová polévka. Pročištění můžeme doplnit čajem, nejlépe ledvinovým nebo jaterním, lze použít i fenyklový čaj.
Z ovoce se nyní výborně hodí broskve, meruňky, nektarinky ze zeleniny např. mrkev, čekanka, salát, čerstvá okurka.
Mimo ovoce a zeleniny je možné na vytrávený žaludek jíst polévku (zeleninovou a bez česneku a cibule). Po polévce je důležité opět správně vytrávit.
Brokolicová polévka
(Uvedené množství je asi na 1,5 litru polévky)
- 1 mrkev
- zelená čerstvá petrželka
- ½ quinoi
- ghí
- 1/2 brokolice
- tymián
- solčanka
- sůl
- popřípadě kmín.
Na ghí dáme mírně osmahnout nakrájenou mrkev (uvolňuje beta karoten), poté zalijeme vodou a přidáme ostatní ingredience, kromě nakrájené brokolice (tu dáme později, aby nebyla příliš rozvařená). Krátce povaříme (asi 10 minut), vypneme a necháme dojít.
- Brokolice – má protirakovinné účinky, měla by být ovšem pouze lehce tepelně upravená. Zdroj chromu – pomáhá ovládat hladinu inzulinu a krevního cukru. Velmi dobře se hodí do očistné kúry na snížení tuku v těle. Je bohatá na vlákninu a snižuje hladinu cholesterolu.
- Broskve – zralé a sladké jsou silným omlazujícím prostředkem, pomáhají pročistit tělo, snižují pocity strachu, odstraňují zácpu, odvodňují, pomáhají snížit váhu (při vhodné skladbě jídla).
- Meruňky – omlazují, zlepšují krevní obraz, zlepšují náladu.
Co dělat, když vás v teplém počasí pravidelně pálí žáha?
Určitě se vyhnout všemu kyselému, ostrému a příliš slanému!
Pokud je venku velké teplo, je dobré se napít studeného mléka, pokud máte v tomto počasí uvedené potíže častěji, dělejte to pravidelně. Sladkost a zklidňující, doslova hladící, vlastnosti mléka jsou v horku naprosto jedinečné.
Velmi dobré na naše trávení a prevenci k výše uvedeným potížím je i pravidelné pití lassi – uklidňuje a obnovuje naše sliznice, pomáhá správné funkci našich střev, snižuje dopad chemoterapie na naše tělo, pomáhá při nepříjemných pocitech v žaludku po konzumaci většího množství léků.
Já nemám problém s pálením žáhy až na jednu paradoxní výjimku. Zcela určitě mě začne pálit žáha po sladkém mátovém čaji, který má vynikající zchlazovací účinky a některé zdroje dokonce uvádějí, že pomáhá při pálení žáhy. Vidíte, jak každý můžeme reagovat jinak.
Cuketový salát
Další možnosti salátu jako samotné letní jídlo v teplejším období (svačina dopolední, odpolední) jsou orestované malé cuketky na olivovém oleji a oloupaným rajčetem. Smícháme s natrhaným hlávkovým salátem, listem pampelišky (nebo rukolou), přidáme sůl, dle chutě ořechy (nejlépe na sucho orestované - jsou stravitelnější), nasekanou bazalku a lžíci zakysané smetany.
Losertýnky
(množství je na klasický plech, potřebujeme ten, který má okraje cca 2-3 cm vysoké)
Těsto na korpus:
- Jáhly (1/2 sáčku)
- šlehačka
- špetka soli
- 5 vrchovatých lžic třtinového cukru
- voda
Jáhly spaříme horkou vodou a smícháme se solí, cukrem, šlehačkou a dáme do vymazaného plechu s okraji. Doplníme vodou tak, aby byla jedním dílkem nad hmotou (jako když děláme rýži). Dáme pomalu péci (na 150 °C). Dle potřeby přidáme vodu, korpus je hotový, když je hmota kompaktní a jáhly jsou měkké. Po vyjmutí z trouby necháme zchladnout. Pak korpus potřeme medem, přidáme na tenko nakrájené ovoce (meruňky, višně, oloupané broskve), na ně naneseme vychladlý a dobře vyšlehaný krém.
Krém:
- Vanilka (1/4 lžičky namleté vanilky)
- špetka skořice
- 2/3 litru mléka
- 6 vrchovatých lžic kukuřičného škrobu
- 6 vrchovatých lžic třtinového cukru
- kardamom
- 3 lžíce kakaa (upravte dle kvality kakaa)
Nejprve dáme vařit jednu polovinu z množství mléka, v té druhé si rozmícháme ostatní suroviny a za stálého míchání vlijeme do teplého mléka a přivedeme k varu, asi minutu vaříme. Necháme ztuhnout a zchladnout (se směsí mícháme). Do vychladlého pudinku přidáme kvalitní tučnou zakysanou smetanu, nebo kvalitní nesolené pomazánkové máslo ze smetany a vše našleháme. Na rozetřený krém namažeme ještě tučnou zakysanou smetanu.
Korpus tvoří jáhly, na nich máme tmavý krém a poslední vrstvou je zakysaná světlá smetana. Důležité je, aby zákusek zchladl a také při nanášení krémů bylo vše studené.
Tento dezert velmi dobře chutná v teplém počasí, osvěží a zklidní.