Gleid
Gleidshop
Gleid

Melounové menu aneb 4 chody z červeného melounu

Červený meloun je skvělý na zchlazení, nemusíte ho ale konzumovat pouze "za syrova", zkuse z něj připravit tyhle 4 dobrůtky.

pixabay.com

 

Melounová limonáda

Budete potřebovat:

4 hrnky na kostičky nakrájeného (vypeckovaného) melounu

1/4 hrnku třtinového cukru

1,5l vody (perlivé/neperlivé dle libosti)

pár lupínků máty

 

Příprava:

Meloun s cukrem vhoďte do mixéru a do hladka rozmixujte. Vzniklou směs nalejte do džbánku, přidejte studenou vodu, mátu a váš osvěžující drink je na světě.

 

 

Capresse

Budete potřebovat:

meloun

mozzarellu

čerstvou bazalku

olivový olej

balzamikový krém

 

Příprava:

Meloun nakrájíme na tenké plátky (lze ho vykrájet kulatou formičkou), na podobné plátky nakrájíme i mozzarellu. Poté střídavě nanášíme na talíř (meloun, mozzarella, meloun...).

Na závěr přidáme bazalku, lehce pokapeme olivovým olejem i balzamikem. 

Tento recept můžete vyzkoušet i e žlutým melounem.

 

 

Kuřecí kari s melounem

Budete potřebovat:

4 kuřecí prsa

řepkový/slunečnicový olej

3 stroužky česneku

1 pol. lžíce nastrouhaného zázvoru (může být i sušený)

1 pol. lžíce sojové omáčky

4 pol. lžíce majonézy (nejlépe sojové)

1/2 čajové lžičky kari

podle chuti nakládané okurky (2-3)

6 velkých plátků melounu (bez pecek)

sůl

petrželová nať

 

Příprava:

Dáme si marinovat kuřecí prsa - nejlépe do uzavíratelné misky - společně s olejem, rozdrceným česnekem, zázvorem a sojovou omáčkou. Necháme v lednici odpočívat 2h.

Poté kuře lehce osolíme a dáme na gril nebo osmažíme. Vedle si smícháme majonézu, kari a nadrobno nakrájenou okurku. Meloun nakrájíme na větší kousky.

Teď už si můžete vyhrát se servírováním - meloun, pokrájené kousky kuřecích prsou zakápnuté omáčkou, přidejte petrželku a můžete se do toho pustit. 

 

 

Tvarohovo - melounový koláč

Budete potřebovat:

Na korpus - 100g másla, 50g mletých mandlí, 350g máslových sušenek

Na náplň - 250g tučného tvarohu, 250g zakysané smetany, 140g moučkového cukru, 250ml smetany ke šlehání (nejlépe 31 a více %), želatinový ztužovač, 100 ml melounové šťávy

Na ozdobu - meloun (bez pecek), agar nebo dortová želatina

 

Příprava:

Máslové sušenky dejte do uzavíratelného sáčku a válečkem nebo paličkou je rozdrťte na malé kousky, poté vysypte do misky a smíchejte s rozpuštěným máslem a mandlemi. Rozevírací dortovou formu (průměr 24cm) vyložte pečicím papírem, naplňte směsí a pečlivě umačkejte. Můžete použít dno skleničky, tím se to dělá nejlépe. Přikryjte korpus potravinovou fólií a dejte ztuhnout do lednice. Mezitím si připravte náplň - smetanu, tvaroh, zakysanou smetanu a cukr vyšleháme do hladkého krému, přidáme želatinu, kterou jsme si připravili ne z vody, ale melounové šťávy.

Touto náplní potřeme korpus a nechám znovu ztuhnout v lednici. 

Připravíme si dortovou želatinu podle návodu, nakrájíme si meloun na tenké plátky nebo vykrájíme malé kuličky (vypeckujeme). 

Nakonec meloun poklademe na koláč a zalijeme želatinou. Necháme v lednici nejlépe přes noc a ráno se můžete těšit na sladkou dobrůtku.

foto-redaktor

Magazín Gleid

team redaktorů
Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články
img-článek

Špenátový salát s červenou řepou

17.11.2017 Celý článek
img-článek

Vy ještě nepaříte chléb?

26.7.2016 Celý článek
img-článek

Březnové recepty - připravte se na Velikonoce

6.3.2018 Celý článek
img-článek

Zářijové recepty pro podporu vitality a zdraví

7.9.2017 Celý článek