Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.
Jáhlové knedlíky s orestovanými jahodami a tvarohem
(množství je asi na 2-3 porce)
1 hrnek jáhel,
2 hrnky vody (dle potřeby trošku dolít),
burizony, nebo jáhelné pukance, nebo pohankové pukance a asi 1/2 hrnku,
olivový olej - 1 lžička, sůl (špetka).
Jáhly spaříme, potom s olivovým olejem, vodou a solí uvaříme. Poté do nich zamícháme burizony a necháme mírně vychladnout. Je důležité, aby se veškerá voda absorbovala. Pozor, jáhly musí být dobře dovařené. Pak již tvoříme buď nočky, nebo šištičky, které pokládám na talíř vymazaný ghí, nebo vytvoříme knedlík dlouhý jako bramborový. Ten necháme na rovné podložce zchladnout a pak krájíme jednotlivá kolečka. A je to hotové. Mnoho lidí se mě ptalo, jestli je mají po vytvarování uvařit, přišlo jim nezvyklé, že se již s nimi nic dělat nemusí. Maličkost na konec, není dobré dávat knedlíky, nočky, šištičky do lednice, nasáknou vlhkost a rozpadají se. Pokud bychom je potřebovali ohřát je lepší je lehce osmažit na ghí.
Jáhlové knedlíky se hodí do očistných kúr, podporují odkyselení organismu, podporují rovnováhu a vitalitu.
Ovoce orestujeme na ghí s kardamomem a tř. cukrem, polijeme tím knedlíky a přidáme tvaroh.
Jáhlové knedlíky s cuketovým zelím
(recept je asi na 4 porce)
1½ cukety,
3 jablka, velmi dobře se hodí i letní,
pórek (5 cm),
sůl, olivový olej, jablečný ocet,
třtinový cukr, kmín.
Na olivovém oleji osmahneme nakrájený pórek, přidáme třtinový cukr, lehce zkaramelizujeme. Přidáme na jemno nastrouhanou cuketu a jablíčka. Pomalu vaříme a nezapomeneme lehce míchat. Zelí je poměrně rychle hotové, cca za 15 minut, dochutíme solí, octem popř. ještě cukrem.
Letní polévka na zchlazení
(při velkém teple se může jednat i o hlavní jídlo)
Nejprve je třeba připravit si domácí jogurt.
Výroba jogurtu
Čerstvé mléko vaříme asi 5 minut, nevhodné je nízkotučné a homogenizované. Necháme mléko zchladit asi na 40°C (já to poznám podle toho, že do mléka strčím čistý prstík a mléko nepálí), přidáme jogurt dobré kvality, na jeden litr mléka asi 2 lžíce (napoprvé si ho koupíme, později použijeme vlastní). Zamícháme a dáme do čistě vypařených uzavíratelných sklenic. Sklenice dáme k teplu a zabalíme je do deky. Nejlepší je to od večera do rána.
Na studenou polévku budeme potřebovat jogurt (1 sklenice od okurek),
olivový olej, nasekanou čerstvou bazalku,
kardamom mletý (špetku), sůl,
nasekaný kopr, nastrouhanou okurku (z které jsme vymačkali vodu),
1/3 stroužku utřeného česneku, uvařené a rozpůlené vejce.
Pokud máme rádi zelená snítka fenyklu, tak je můžeme nasekat a přidat.
Pokud nemáte rádi vajíčka, nedávejte je, taktéž to platí o zeleném koření.
Ovocný salát s oříšky
(množství je asi na 2 až 3 porce)
Meloun (asi 1/3), 6 meruněk, maliny (1/2 hrnku), 1 hrnek jahod, med (1 až 2 lžíce), datle (2 lžíce, nakrájíme), oloupané, nakrájené a na sucho orestované mandle (3 lžíce), kešu (3 lžíce).
Z melounu vykrájíme malou lžičkou dužinu (pokud možno nedáváme semínka), přidáme na jemno nakrájené ostatní ovoce. Do salátu vmícháme čerstvý med, oloupané a nakrájené mandle, kešu a datle. Salát nejíme studený.
Maliny – mnoho přírodního aspirinu. Co možná nevíte, že pomáhají kvalitě našich vlasů a také při silném menstruačním krvácení. Týdenní konzumace malin zlepší kvalitu vaší pokožky a vlasů.
Meruňky – omlazují, zlepšují krevní obraz i náladu.
Letní voňavé pití
Meduňka, máta, třtinový cukr, oloupaná limetka, vlažná voda.
Bylinky s třtinovým cukrem jemně nadrtíme (vařečka, mixér), přidáme nakrájenou limetku a květ levandule a zalijeme vlažnou vodou.
Co dělat, když nás v létě trápí žlučník? A jak jste na tom se svým klidem?
Pokud vás žlučník trápí opakovaně, měli byste v létě pít čaj z hořčin a vyhýbat se ostrým pokrmům a kyselému ovoci či nápojům. Čaj z hořčin (jablečník, zeměžluč, pelyněk) se výborně hodí na pročištění jater a teplé počasí je k tomu velmi vhodné, protože hořčiny lépe snášíme v teplém, než v chladném počasí. Hořčiny mají jednu negativní vlastnost, mohou zhoršit naši psychiku (strach). V teplém počasí, když je hodně slunce a tepla, se nám žije lehce, můžeme si tedy dopřát i hořké bylinky.