Neholduji pečivu, pokud se nejedná o domácí žitný chléb, takže často vymýšlím, jak salát doplnit tak, aby zasytil na delší dobu. Mezi oblíbené „doplňky" salátu patří právě cizrnové lívance, které veganům často slouží jako náhražka vaječných omelet i ke snídani.
Proč cizrna?
Tato východní luštěnina má, na rozdíl od ostatních luštěnin, chuť vzdáleně podobnou jedlým kaštanům. Kromě své chuti je skvělá i skrze nutriční hodnotu a širokou škálu využití. Můžete ji vařit, mixovat na pomazánky, pražit či péct na plechu dochucenou kořením, využít ji při pečení slaných koláčů nebo používat přímo mouku z cizrny - zvlášť, pokud máte alergii na lepek.
Mouka z cizrny je přirozeně bezlepková a já osobně byla nadšená při zjištění, jak rychlá je příprava omelet či karbanátků z cizrny.
Za 2 minuty na malé kapce oleje máte hotovo. Opravdu.
Na lívanečky pro 1 – 2 osoby si připravte:
3 vrchovaté lžíce cizrnové mouky
1,5 dcl vody (podle konzistence, nebojte se řídkosti hmoty, spojí se na pánvi)
najemno nakrájená červená cibulka
najemno nakrájená petrželová nať či jiná bylinka
½ lžičky černé soli (není třeba, evokuje chuť vajec)
špetka mletého muškátového květu
lžíci lahůdkového droždí
Lívanečky můžete doplnit o žampiony či najemno nakrájenou cuketu, ale pozor, jsou hotové dříve, než žampiony stihnou změknout. V takovém případě se mi vyplatilo dát pánev na nejmenší hořák a přikrýt pokličkou, aby se zelenina a houby podusily.
Na salát si připravte:
ledový či jiný listový salát
libovolné druhy rajčat
petrželovou nať
červenou cibulku
lžíci sezamu
Na jednoduchou zálivku je potřeba:
lžička lahůdkového droždí
šťáva z poloviny citronu
lžička agáve sirupu (nebo lžíci tekutého medu)
trocha čerstvě mletého pepře
Z ingrediencí na lívanečky vytvořte řidší kaši. Osvědčilo se mi cizrnu ve vodě vyšlehat metličkou, ráda dělá hrudky. Poté si připravte pánvičku na lívance. Já mám teflonovou, takže jednotlivá kolečka pánve vždy jen vytřu olejem, více není potřeba. Použila jsme sezamový olej pro svou osobitou chuť praženého sezamu, ale použijte ten, co máte po ruce. Mezitím, co se smaží první várka, si můžete nakrájet zeleninu na salát a smíchat ingredience na zálivku. Až se vám uvolní místo na pánvi, přilijete kapku oleje a nasypte na pánvičku lžíci sezamu.
Praženým sezamem posypte salát i lívance.
Kde ale koupit cizrnovou mouku, lahůdkové droždí, černou sůl nebo sezamový olej?
Kdekoli, věřte mi.
Cizrnová mouka byla dříve k nalezení pouze ve zdravých výživách, ale já ji objevila i ve větších supermarketech. Stačí zabloudit do oddělení zdravé výživy. Cena je sice o trochu vyšší než u klasické mouky z pšenice, ale malý balíček mi vydrží přes měsíc (lívanečky dělám jednou i dvakrát týdně).
To samé platí pro sezamový olej. Nejčastěji je k sehnání v obchodech s vietnamskými potravinami. U oleje nikdy nehleďte na cenu, nevyplatí se šetřit. Brzy najdete pro sezamový olej místo i využití v denním životě, dá se jím dochutit snad cokoli. Například domácí pečené mysli se sezamovým olejem je prostě skvělé.
Černá sůl a lahůdkové droždí jsou však stále ještě potravinami dostupnými pouze ve zdravých výživách. Lahůdkové droždí hojně využívám zejména do zálivek, omáček a pomazánek, pro jeho zvláštní chuť připomínající parmezán.
Pro sezam chodím do obchodů, kde je možnost nakupování bez obalu, kde seženete také cizrnu a ostatní luštěniny, semínka či obiloviny.
Přeji vám hodně zábavy při zkoušení nových surovin, dobrou chuť a hlavně si jídlo užívejte.
Zasloužíte si to.
Lucie