Zářijové recepty pro podporu vitality a zdraví

Léto se nám pomalu chýlí ke konci, máme tu pro vás opět dávku receptů. Tentokrát například třídenní pročišťující kúru na odplavení škodlivin (z období léta) a podporu podzimní vitality.

Obrázek: f4dc6d8ee1c88ce8706873206b1f04fd2ad1af4c
Zdroj: pixabay.com

Třídenní pročišťující kúra na odplavení škodlivin (z období léta) a podporu podzimní vitality.

Při této kúře dáváme našemu tělu šanci, aby se samo zbavilo možného odpadu zejména z letního období. Pokud by vám jídla chutnala, je možné ji držet až týden.
Neměňte suroviny v receptech, žádné další nepřidávejte, velmi nevhodné je přidání cibule a používání bílého řepného cukru!
Chleba a ostatní pečivo je při této dietě vynecháno.
Jezte podle pocitu hladu, polévky je možné jíst několikrát denně.
Je možné, že zpočátku se projeví nadýmání (čistí se střevo), pitím čaje KKF, nebo fenyklového čaje snížíte také tyto přechodné obtíže.
Pití kávy - použijte kvalitní, méně kyselou, pokud je to možné, přidávejte do ní kardamom.
Po ukončení kúry nejezte ihned příliš těžké jídlo.

Pitná kúra

Převařená voda s citrónem a medem - pijeme jako první ráno. Pozor, med nesmí přijít do horkého, pokud by vám chutnala pouze horká voda, použijte ji.

Denní pití

Čaj KKF (kmín, koriandr, fenykl) - denní pití, od každého dáme na cca 1 litr jednu malou lžičku a zalijeme horkou vodou (můžeme použít termosku).

Pokud by vám tato směs nechutnala, je možné použít pouze fenyklový čaj.

Ovoce vhodné do tohoto jídelníčku a v tento roční čas

Ovoce kvalitní a české, nebo z blízkého okolí a sladké dužnaté (nektarinky, broskve - oloupat, hrušky, švestky).

Je vhodnější je jíst dopoledne na vytrávený žaludek, a poté jíst další jídlo až za 30 minut.

Švestky

Působí jako projímadlo. Co jsem o švestkách nevěděla je, že pomáhají při hubnutí. Ve střevech váží nadbytečné tukové látky, odvodňují. Pomáhají při dně a revmatismu. Ve švestkách je vyšší zastoupení vitamínů skupiny B (dobré nervy, odolnost proti stresu, vitalita).

Hrušky

V této době jsou již k dispozici, budou postupně dozrávat, velmi dobře čistí střeva, odstraňují zácpu, obsahují mnoho vody. Toto je důležitá informace pro ty z nás, kteří mají problém s pitím. Hrušky podporují krvetvorbu a snižují pocit strachu.

Teplý jablečný kompot

Oloupaná nakrájená jablka, skořice, kardamom, hřebíček, třtinový cukr, můžeme přidat i lžičku ghí.

Oloupaná a nakrájená jablka, zbavená jádřinců, dáme spolu s kořením, cukrem a vodou vařit. Za chvilku je kompot hotový a kromě báječné chuti máme i provoněný byt.

Saláty

(nejíst večer)

Ledový salát s mrkvičkou

1 ledový salát, 1-2 mrkve, 3 lžíce na sucho opečených sezamových semínek, zálivka (viz níže).

Ledový salát nakrájíme, přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a vmícháme ostatní suroviny.

Sezamová semínka jsou krom jiného bohatá na železo, vitalizují, uklidňují. Tento salát se hodí do očistné kúry a může sloužit jako samostatná svačina.

Bazalková zálivka

Vinný ocet (1 lžíce), sůl, olivový olej (1 lžíce), med (1 lžíce), čerstvá bazalka (4-5 lístků).

Vše pomalu smícháme a šleháme vidličkou.

Snídaně, svačina, večeře:

Čočková slaná kaše

1 hrnek loupané červené čočky, jemné kari, sůl, plátek zázvoru, tymián či saturajka, solčanka (ochucovadlo bez glutamanu sodného), voda, 1 lžíce olivového oleje, 1 menší nakrájená cuketa. Vše smícháme a pomalu vaříme. Je moc dobrá i s jablečným kompotem.

Vločková, nebo pohanková kaše s amarantovými vločkami - chladnější počasí

Doporučuji přidat skořici, kardamom, ghí a tmavý třtinový cukr, kvalitní mléko řeďte vodou.

Oběd- večeře:

Jáhlové knedlíky, nočky - příprava

Jejich příprava je jednoduchá. Jáhly spaříme, potom se špetkou soli uvaříme (vaří se jako rýže). Po vypnutí necháme mírně zchladnout, ale musí být ještě teplé.

Pak utvoříme knedlík, nebo noky - knedlík posléze krájíme na kolečka.

Sladký způsob použití

Jáhlové noky s tvarohem, cukrem a ghí

1 tvaroh nebo tvaroh na strouhání, ghí, třtinový cukr.

Jáhlové nočky, škubánky, posypeme teplým tvarohem, lze ještě polít teplým ghí a přisladit.

Jáhlové noky s orestovanými švestkami, tvarohem, cukrem a ghí

Nakrájené švestky orestujeme na ghí s troškou tř. cukru a kardamomu.

Slané použití - s cuketovým zelím a kvalitní brynzou.

Cuketové zelí

(recept je asi na 4 porce)

1½ cukety, 1 kedlubna, sůl, olivový olej, jablečný ocet, třtinový cukr, kmín.

Na ghí osmahneme nastrouhanou zeleninu, přidáme třtinový cukr, lehce zkaramelizujeme. Pomalu vaříme a nezapomeneme lehce míchat. Zelí je poměrně rychle hotové, cca za 15 minut, dochutíme solí, jablečným octem popř. ještě cukrem.

Cuketová polévka

(Recept je asi na 1,5 až 2 litry polévky)

2-3 menší cukety, troška koriandru (na vaření mám raději mletý), troška kurkumy, troška kmínu, jemné kari, bazalka, troška nastrouhaného čerstvého zázvoru, ½ hrnečku basmati rýže, ½ hrnečku červené čočky, ghí, sůl, solčanka.

Na ghí dáme mírně osmahnout koření, poté zalijeme vodou a přidáme propláchnutou rýži a nakrájenou cuketu a ostatní ingredience. Krátce povaříme (do 10 minut) vypneme a necháme dojít, dosolíme a je hotovo.

Rýžová polévka

(uvedené množství je asi na 1,5 litru polévky)

2 mrkve, zelená čerstvá petrželka, ½ hrnečku basmati rýže, 3 lžíce červené čočky, ghí, solčanka, sůl, popřípadě kmín.

Na ghí dáme mírně osmahnout nakrájenou mrkev (uvolňuje Beta karoten), poté zalijeme vodou a přidáme propláchnutou rýži a ostatní ingredience. Krátce povaříme (asi 5-10 minut), vypneme a necháme dojít.

Přejeme vám dobrou chuť.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 5dc858dfffff4b833652f003777a812304d3d06d
Obrázek: 37395158d04858a97a61498b0b3121c793458d1c
Obrázek: 2e730edf12fec6687142515ab859f066b0410678
Obrázek: 8d8da7df3e9d2daf46a588f67ce7c2a3edc17d81
Obrázek: 78d24c12dd0fffc2ccc16e2d31c420a50513bc2b