Třídenní pročišťující kúra na odplavení škodlivin (z období léta) a podporu podzimní vitality.
Pitná kúra
Převařená voda s citrónem a medem - pijeme jako první ráno. Pozor, med nesmí přijít do horkého, pokud by vám chutnala pouze horká voda, použijte ji.
Denní pití
Čaj KKF (kmín, koriandr, fenykl) - denní pití, od každého dáme na cca 1 litr jednu malou lžičku a zalijeme horkou vodou (můžeme použít termosku).
Pokud by vám tato směs nechutnala, je možné použít pouze fenyklový čaj.
Ovoce vhodné do tohoto jídelníčku a v tento roční čas
Ovoce kvalitní a české, nebo z blízkého okolí a sladké dužnaté (nektarinky, broskve - oloupat, hrušky, švestky).
Je vhodnější je jíst dopoledne na vytrávený žaludek, a poté jíst další jídlo až za 30 minut.
Švestky
Působí jako projímadlo. Co jsem o švestkách nevěděla je, že pomáhají při hubnutí. Ve střevech váží nadbytečné tukové látky, odvodňují. Pomáhají při dně a revmatismu. Ve švestkách je vyšší zastoupení vitamínů skupiny B (dobré nervy, odolnost proti stresu, vitalita).
Hrušky
V této době jsou již k dispozici, budou postupně dozrávat, velmi dobře čistí střeva, odstraňují zácpu, obsahují mnoho vody. Toto je důležitá informace pro ty z nás, kteří mají problém s pitím. Hrušky podporují krvetvorbu a snižují pocit strachu.
Teplý jablečný kompot
Oloupaná nakrájená jablka, skořice, kardamom, hřebíček, třtinový cukr, můžeme přidat i lžičku ghí.
Oloupaná a nakrájená jablka, zbavená jádřinců, dáme spolu s kořením, cukrem a vodou vařit. Za chvilku je kompot hotový a kromě báječné chuti máme i provoněný byt.
Saláty
(nejíst večer)
Ledový salát s mrkvičkou
1 ledový salát, 1-2 mrkve, 3 lžíce na sucho opečených sezamových semínek, zálivka (viz níže).
Ledový salát nakrájíme, přidáme na jemno nastrouhanou mrkev a vmícháme ostatní suroviny.
Sezamová semínka jsou krom jiného bohatá na železo, vitalizují, uklidňují. Tento salát se hodí do očistné kúry a může sloužit jako samostatná svačina.
Bazalková zálivka
Vinný ocet (1 lžíce), sůl, olivový olej (1 lžíce), med (1 lžíce), čerstvá bazalka (4-5 lístků).
Vše pomalu smícháme a šleháme vidličkou.
Snídaně, svačina, večeře:
Čočková slaná kaše
1 hrnek loupané červené čočky, jemné kari, sůl, plátek zázvoru, tymián či saturajka, solčanka (ochucovadlo bez glutamanu sodného), voda, 1 lžíce olivového oleje, 1 menší nakrájená cuketa. Vše smícháme a pomalu vaříme. Je moc dobrá i s jablečným kompotem.
Vločková, nebo pohanková kaše s amarantovými vločkami - chladnější počasí
Doporučuji přidat skořici, kardamom, ghí a tmavý třtinový cukr, kvalitní mléko řeďte vodou.
Oběd- večeře:
Jáhlové knedlíky, nočky - příprava
Jejich příprava je jednoduchá. Jáhly spaříme, potom se špetkou soli uvaříme (vaří se jako rýže). Po vypnutí necháme mírně zchladnout, ale musí být ještě teplé.
Pak utvoříme knedlík, nebo noky - knedlík posléze krájíme na kolečka.
Sladký způsob použití
Jáhlové noky s tvarohem, cukrem a ghí
1 tvaroh nebo tvaroh na strouhání, ghí, třtinový cukr.
Jáhlové nočky, škubánky, posypeme teplým tvarohem, lze ještě polít teplým ghí a přisladit.
Jáhlové noky s orestovanými švestkami, tvarohem, cukrem a ghí
Nakrájené švestky orestujeme na ghí s troškou tř. cukru a kardamomu.
Slané použití - s cuketovým zelím a kvalitní brynzou.
Cuketové zelí
(recept je asi na 4 porce)
1½ cukety, 1 kedlubna, sůl, olivový olej, jablečný ocet, třtinový cukr, kmín.
Na ghí osmahneme nastrouhanou zeleninu, přidáme třtinový cukr, lehce zkaramelizujeme. Pomalu vaříme a nezapomeneme lehce míchat. Zelí je poměrně rychle hotové, cca za 15 minut, dochutíme solí, jablečným octem popř. ještě cukrem.
Cuketová polévka
(Recept je asi na 1,5 až 2 litry polévky)
2-3 menší cukety, troška koriandru (na vaření mám raději mletý), troška kurkumy, troška kmínu, jemné kari, bazalka, troška nastrouhaného čerstvého zázvoru, ½ hrnečku basmati rýže, ½ hrnečku červené čočky, ghí, sůl, solčanka.
Na ghí dáme mírně osmahnout koření, poté zalijeme vodou a přidáme propláchnutou rýži a nakrájenou cuketu a ostatní ingredience. Krátce povaříme (do 10 minut) vypneme a necháme dojít, dosolíme a je hotovo.
Rýžová polévka
(uvedené množství je asi na 1,5 litru polévky)
2 mrkve, zelená čerstvá petrželka, ½ hrnečku basmati rýže, 3 lžíce červené čočky, ghí, solčanka, sůl, popřípadě kmín.
Na ghí dáme mírně osmahnout nakrájenou mrkev (uvolňuje Beta karoten), poté zalijeme vodou a přidáme propláchnutou rýži a ostatní ingredience. Krátce povaříme (asi 5-10 minut), vypneme a necháme dojít.
Přejeme vám dobrou chuť.