Ďábelsky dobré dounuty s čokoládovou polevou

Také občas neodoláte a sáhnete po těch nadýchaných koblihách s dírou uvnitř, barevnou polevou a cukrovým zdobením? Pojďme si spolu a s dětmi, tuto hříšnou dobrotu připravit. Bude to bavit vás i je. O to víc, že víte, co do nich dáte.

Obrázek: d37e411f51d9074a99b00c6992b3fa586f129ce2
Zdroj: pexels.com

Snad největší reklamu této cukrem nadupané dobrotě udělal animovaný seriál se žlutými postavičkami Simpsonovi, který určitě velice dobře znáte. Hlavní postava, hlava rodiny, dokonce upsala svojí duši ďáblu, aby si mohla dát ještě jeden dounut.

Jak velkou magickou silou vás přitahují kulaté koblihy s dírou uvnitř? Od těch klasických našich českých, se liší tím, že nemají uvnitř marmeládu. Jinak bych řekla, že těsto bude velice podobné. O co méně je toho vevnitř, o to víc je navrchu. Barevnost sladkých polev nezná mezí. Od čistě bílých, žlutých citrónových, zelených mechových, nebesky modrých, jahodově červených až po hnědé čokoládové. Nechybí perličky, srdíčka, hvězdičky, různé sušenky, sušené ovoce nebo oříšky, které dotvoří celkový dojem. Jako by volal: „Koukni na mě, jsem neodolatelný, přímo k sežrání.“

Představovat doughnuty (český ekvivalent dounut) si myslím není třeba. V oddělení s pečivem se velice rychle zabydlely a řekla bych, že je to velký tahák pro děti.

Udělat si takové dounuty doma není nic složitého. Navíc to bude bavit i vaše děti a vy budete přesně vědět, co do těchto sladce hříšných koblížků dáváte. 

Dounuty s čokoládovou polevou

Co budeme potřebovat na přípravu těsta?

  • 250 g špaldové mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g rostlinného másla
  • 125 ml rostlinného mléka
  • špetka soli
  • citrónová kůra z chemicky neošetřeného citrónu
  • 4 g sušeného droždí (1/2 sáčku)
  • 1 vrchovatá lžíce kokosového oleje
  • 50 g hořké čokolády

Jak připravíme těsto?

Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, droždí, sůl a citrónovou kůru. Promícháme. Rozehřejeme máslo. Nemělo by být příliš horké, abychom nespařili droždí. Smícháme s mlékem. Vlijeme do mísy, kde je mouka a zpracujeme do lesklého, nelepivého těsta. Jemně poprášíme moukou. Přikryjeme utěrkou a necháme na teple kynout. Já jsem nechala přes noc při pokojové teplotě. Pokud Vaše trouba má funkci teploty 35°C, můžeme nechat kynout při této teplotě. S tím se i doba kynutí zkrátí.

Těsto přeneseme na pomoučený vál. Válečkem rozválíme na placku asi 1cm vysokou. Hrnečkem vykrajujeme jednotlivé dounuty. Uprostřed každého uděláme díru. Můžete použít vykrajovátko na cukroví, které je kulaté. Já jsem použila druhou stranu kovové zdobičky na krémy. Koblihy přemístíme na plech, který je vyložený pečicím papírem a potřený olejem. Každý ještě potřeme a necháme alespoň cca 30 minut kynout. Zapneme troubu na 200°C a pečeme asi 20 minut. Když zjistíme, že jsou koblihy zespoda světle hnědé, obrátíme je a dopečeme.

Upečené koblihy přesuneme na mřížku, kde je necháme vystydnout. Rozehřejeme lžíci kokosového oleje a vmícháme 50g hořké čokolády. Řádně promícháme. Dounuty potřeme čokoládou a nakonec dozdobíme podle fantazie.

Reklama

Podobné články

Obrázek: e5431b5c80a107ea003166a57c2c5c39bf822894
Obrázek: 300416ad847944c92abe80994366222006fe50d7
Obrázek: 33db291c6b90caf767d1a894f374bd6ab78f9b8e
Obrázek: 4a021d9dcec2f62818e3f5cd23d80b2b187ec8eb
Obrázek: b2d05bf37702963f397c7203a604563227671dd1