Pozor na nevyžádané rady. Zkuste je nerozdávat, ale ani nepřijímat

Určitě jste se už někdy i vy ocitli v situaci, kdy to poslední, co jste potřebovali, byla nevyžádaná rada. Člověku, kterému není dobře na duši a skoro se zalyká tísní, chce jediné. Chce ucho, které poslouchá ale nepotřebuje cizí pusu, která nedokáže chvíli mlčet.

Nevyžádané rady
Zdroj: Freepik

A vůbec nemusí jít jen o závažnou situaci, kdy máte sto chutí hodit si mašli. Obklopujete li se lidmi, které příliš nezajímáte, pak na takovou radu narazíte prakticky kdykoliv a kdekoliv. Nevyžádané rady totiž nejraději rozdávají lidé, kteří se zajímají jen o sebe. I když to tak na první pohled třeba vůbec nevypadá, přesně tak to je. A někdy nám trvá moc dlouho, než se ozveme a nevyžádaným radám řekneme NE!
 

Dobré úmysly

Na radách není vůbec nic špatného. Můžou člověka obohatit, přinutit přemýšlet a taková dobře míněná rada toho může i hodně vyřešit. Ne nadarmo se říká: „Tady je každá rada drahá.“ Jenže není rada jako rada a není ryzí ochota poradit, jako potřeba strkat do něčeho nos v domnění, že vím všechno nejlépe. 

Člověk, kterému se se svým trápením svěřujete, to vůbec nemusí myslet špatně. Chce vám ulehčit, nabízí pomoc a jednoduše to s vámi myslí dobře. To není nic proti ničemu. Jen ta nešťastná forma. Občas máme všichni pusu rychlejší než mysl a průšvih je na světě. Až vám tak někdo zase bude servírovat radu, o kterou v jistou chvíli vůbec nestojíte, mějte na paměti, že dotyčný vás nechce ještě víc uvrtat do rozmrzelosti. Chce vám podat pomocnou ruku, ale jde na to špatně.
 

Nevyžádané rady vysilují

Vypadají na první pohled celkem neškodně. O nic přece v podstatě nejde. Ale opak je pravdou. Ve chvíli, kdy jste oslabeni problémem, vás taková rada vysává mnohem víc, než by tomu bylo normálně. 

Co se děje chvíli, kdy máte nějaké svoje trápení, se kterým se svěřujete? Směřujete pozornost na sebe. Ne proto, že byste si libovali v sebestřednosti, ale proto, že chcete a potřebujete vyřešit problém. Je proto logické a pochopitelné, že se v takovou chvíli přirozeně soustředíte jen na sebe. Když vám ale do tohoto procesu někdo neurvale vlítne se svou nevyžádanou radou, rozhodí vás to hned z několika důvodů.

  • rozptyluje se vaše soustředění na řešení problému, který zrovna máte
  • jste na rozpacích, protože radu jste nechtěli, ale neumíte dotyčného požádat, aby si ji ponechal
  • vysiluje vás poslouchání a analýza něčeho, co sice někomu jinému možná pomohlo, ale vašeho problému se to vůbec netýká
  • narůstá vztek, protože si v tu chvíli připadáte nepochopení a zbyteční
  • máte pocit, že vás dotyčný ponižuje
  • v takovou chvíli se vám zdá, že vaše problémy nikoho nezajímají
  • přichází rozmrzelost z toho, že váš problém v podstatě nedostal v debatě prostor
  • přijdete si upozadění
  • o radu byste možná skutečně požádali, ale rozdávání těch nevyžádaných vás odradí
  • ten, kdo na vás rady pálí, ve vašich očích pořádně klesá
     

Nechcete radu? Ozvěte se

Není žádným překvapením, že nevyžádané rady nejsou o ničem jiném než o komunikaci. A takto je to koneckonců v lidském životě se vším. Když něco nechci, není mi to příjemné, jde mi to na nervy a nijak mi to nepomáhá-musím se zkrátka ozvat. Totéž platí i pro rady, o které nestojíte. 

U menších problémů se v souvislosti s nevyžádanými radami většinou ještě nic moc hrozného neděje. Až se na vás ale tisíc nevyžádaných rad nahrne ve chvíli, kdy jde skutečně do tuhého a člověk je s energií na nule, bude zle. Hýčkejte si proto svou psychickou pohodu i tím, že se naučíte říkat ne tomu, co vám není po chuti. A dám ruku i se svými vínově nalakovanými nehty do ohně za to, že ve chvíli, kdy vás tíží vlastní problém, to bezostyšně platí dvojnásob. 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 2c88c6de3bbd39120013defc79ac40dcdac81bab
Obrázek: 518e21696b9d5416a8be36cd53c8c65d3c752c93
Obrázek: 2e84095a86177181b1a66b27d3073c4c1a0eace3
Obrázek: a3d6145e6345bbeeb2217ff2fa98e34c29595caa
Obrázek: 137c966339414162dce7e9f16f826dfe770d55eb