Jahodová marmeláda s chia semínky a mátou
1kg jahod
800kg krystalového cukru
citronová šťáva
chia semínka
lístky máty
Jahody omyji, dám je do mísy a zasypu polovinou cukru. Udělám to večer a do rána je dám odpočívat do chladu.
Druhý den je tyčovým mixerem rozmixuji tak, aby ve směsi zůstaly kousky jahod. Směs scedím přes síto do kastrolu. Zbytky jahod z cedníku zatím odložím. Lístky máty dám do gázy, kterou přidám do kastrolu se šťávou a vařím na středním plameni. Asi po 5 minutách přidám zbytek cukru a chia semínka. Až se cukr rozpustí, je čas přidat zbytek jahod ze sítka a asi 5 minut vařit. Chvíli před ukončením přidám šťávu z citronu, tu přidám podle chuti.
Vyndám gázu s mátou a už jen naplním do připravených sklenic. Po uzavření víčka sklenice otočím a nechám vychladit.
Jak děláte marmeládu vy?