Jaro klepe na dveře, udělejte si digitální detox!

V dnešní době téměř každý prosedí denně několik hodin u počítače. Zkuste si tuto aktivitu zpříjemnit a digitálně se pročistit.

Obrázek: f08fe3a0af6929152f70e017b9a68d668d0a011f
Zdroj: pexels.com

Digitální detox

Digitální detox probíhá stejně jako detox vašeho těla. Jde o očištění digitálních technologií, nejčastěji počítače a telefonu, od nepotřebných, zpomalujících, případně nebezpečných souborů. Zahrnuje také celkovou reorganizaci plochy a složek. Tento proces může zabrat několik hodin, ale i dnů. Proto se do něj lidem často nechce, ale pojďme se podívat, že je to velmi prospěšné a ve výsledku vám to hodně zpříjemní čas strávený na těchto zařízeních.

Většina lidí, když otevře svůj notebook, vykoukne na ně plocha plná ikon a složek, přes které ani nevidí ten krásný obrázek, který si nastavili jako pozadí plochy. Při hledání konkrétní fotky nebo dokumentu na ně čeká nepřeberné množství složek, kterými se musí proklikat. Někdy je to velmi únavné, zdlouhavé a frustrující. Tak co s tím?

Buďte nekompromisní a projděte každou složku ve vašem počítači a podívejte se, co v ní je. Důležité, ale málo používané dokumenty zazálohujte a poté vymažte. To, co již nebudete nikdy potřebovat, odstraňte hned. Zkuste si přeorganizovat systém jednotlivých složek na jednodušší a přehlednější. Projděte složky, ve kterých máte postahované písničky, ty co se vám už nelíbí nebo je neposloucháte, vymažte.

 

Důležitou součástí je protřídit a zálohovat fotky. Někdy jejich počet vystoupá až na tisíce. Projděte je, vymažte ty, co jsou rozmazané, přesvětlené nebo jinak nekvalitní. Máte několik fotek jedné situace, které se podobají jako vece vejci? Nechte si jednu, ta vám postačí. Takhle můžete jednoduše ponížit počet fotek, bude se vám v nich i lépe hledat. Protříděné fotky zálohujte například ne externí disk nebo cloudová úložiště. V počítači si nechte jen několik, které jsou pro vás emočně důležité, ať se na ně můžete, v případě potřeby, rychle podívat.

Další objemnou složkou je složka stažené soubory. Protřiďte ji, většinu souborů můžete vymazat. Zbytek přesuňte do příslušných složek.

Na ploše vašeho počítače nebo notebooku by ideálně mělo zůstat do pěti ikon, volte podle vaší osobní preference. Při zapnutí počítače konečně uvidíte pozadí vaší plochy a vhodně vybraný obrázek vám jistě zlepší náladu. Málo zaplněná plocha by měla i zrychlit chod vašeho počítače, což jistě oceníte.

Pokud jste již se všemi změnami hotoví, spusťte defragmentaci disku, která dokončí vaši práci. Přeorganizuje uložení dat a zrychlí váš počítač. Nebojte se, po jejím dokončení uvidíte ve vašem počítači vše tak, jak jste si to sami zorganizovali. Tento proces trvá několik hodin, ale určitě se vyplatí.

Stejnému postupu podrobte i váš telefon. Promažte a zálohujte fotky, odstraňte nepotřebné soubory a aplikace.

 

Aby se vám ještě lépe pracovalo, dbejte na čisté a uklizené pracovní místo. Na stole mějte vždy jen to, co nutně potřebujete. Bude se vám lépe přemýšlet a vaše hlava nebude přeplněná spoustou nepotřebných vjemů, už totiž samotná práce na počítači je pro člověka obecně náročná. Digitální detox není hotový hned, ale pokud do něj investujete svůj čas, určitě se vám vyplatí a zpříjemní chvíle s používáním digitálním technologií. Tak vzhůru do toho!

Reklama

Podobné články

Obrázek: ce6ec92fd4d438239258b91930ab96f4f2b7aa23
Obrázek: ab481b523653f304ffd8ca861e2b008febcf5f62
Obrázek: 8705a3207093ed47191177f4d423e9a07d97c62b
Obrázek: 42c6936054a6064fa524382bd8d5bd6d39e0d205
Sebeláska a péče o sebe