Jednoduchost a originalita v jednom
Vezměte doma sklenici a vyrazte do obchodu, například sušené ovoce a oříšky seženete na váhu i v obchodním domě. Víčko můžete ozdobit mašličkou a kouskem látky, nebo udělat dárek 2 v 1, použijte kapesník nebo voskovaný ubrousek. Skleničku můžete dát i do látkového sáčku, který lze poté využít na nákup pečiva, ovoce nebo zeleniny.
Sušené ovoce pro kolegyni
Sklenice s ovocem jsou krásně barevné, nakombinujete si ji podle chuti a fantazie. Na dno sklenice můžete dát například sušené banány, navrch jahody a celou dobrotu zakončit ananasem.
Oříšky pro tetu
Má teta ráda oříšky? Dejte je do sklenice! Různé druhy oříšků budou ve vrstvách vypadat perfektně. Z praxe doporučuji dát na dno malé oříšky/semínka a navrch ty velké, aby se nesmíchaly.
Bonboniéra ze skleničky pro babičku
Na váhu se dají sehnat i různé čokolády, bonbony nebo i oříšky v čokoládě. Lze udělat bonboniéru z jednoho druhu nebo můžete namíchat i více druhů podle chuti. Nakombinovat můžete i bílou čokoládu s mléčnou, aby vrstvy více vynikly.
Polévka ze sklenice pro strýčka
Pro strýčka, který nemá rád sladké můžete namíchat směs na instantní luštěniny. Může to být fazolová, čočková i jiná polévka. K luštěninám přisypte koření a na sklenici napište návod. Většinou bude obsahovat jen přidej vodu a dle chuti klobásu a oběd máš za chvilku.
Rychlá fazolová polévka
- červené fazole (množství dle velikosti sklenice)
- pepř
- sůl
- majoránka
- bobkový list
Sušenky pro kamarádku
I upéct se dá ze sklenice. Pro kamarádku, která bojuje s časem, je to ideální dárek. Nejdříve dejte do sklenice sypké suroviny a až poté oříšky či čokoládu. Nebo sušenky rovnou upečte.
Jako základ použijte:
- 1 hrnek polohrubé mouky
- prášek do pečiva nebo jedlo sodu
- 2 hrnky ovesných vloček
- ¾ hrnku cukru
- lžičku skořice nebo kakaa
- podle chuti oříšky, čokoládu můžete použít i lentilky.
Na sklenici napište návod: Přidej 3 lžíce mléka, 150g másla a 2 vajíčka. Na pekáč udělej hromádky, které peč na 180 °C asi na 15 minut. Dobrou chuť.
Pečený čaj
Na přípravu pečeného čaje z čerstvých surovin je sice pozdě, ale dá se připravit i z mraženého ovoce. Výborná je kombinace malin, borůvek a jahod. Na 2 kilogramy ovoce použijte alespoň 1/2 kg cukru. Přidejte koření, například skořici nebo badyán a kapku rumu na chuť. Dejte do trouby a nechte péct asi 30 - 45 minut. Až bude čaj upečený naplňte s ním skleničky ještě za tepla, a dejte je víčkem dolů, aby se sklenice sterilizovala. Nyní můžete sklenici jen ozdobit a někomu udělat radost.
Popusťte uzdu fantazii a namíchejte si sklenici dle svých představ a podle chutí obdarovaného. Obchody jsou plné nevkusných košů plných sušeného ovoce a oříšků zabalených v celofánu, tak proč si neudělat svoji skleničku, ve které můžete použít jen to, co má ten dotyčný rád a téměř s nulovým odpadem.