Je to celkem zvláštní, že není mnoho zemí, kde se jí brambory s takovou oblibou jako u nás. Jsou velmi variabilní. Dají se připravit jak na slano, tak i na sladko. Od malička milujeme bramborovou kaši umixovanou s mlékem a politou máslem. Šťouchané brambory se zelím jako kočičák nebo nastavovanou kaši s kroupami. Brambory v česnečce nebo bramboračce s houbami. Smažené brambory jako hranolky nebo jejich zdravější varianta se slupkou pečené v troubě. Francouzská varianta zapečené brambory jsou bramborová galetka. A sladké? Moc dobře si rozumí s mákem a udržují vlhkost v makové buchtě. Bramborové placky z vařených brambor s povidly, jak je znaly naše babičky pečené na litinovém válu nebo na plotně. Výborné jsou vařené ve slupce a v páře jen tak osolené, s máslem a posypané petrželkou. Zapečené "francouzské" brambory, i když s Francií to asi mnoho společného nemá.
Dnešní recept je proto inspirovaný brambory. Pokud je to také vaše oblíbená potravina, nechte se taky inspirovat.
Co budete potřebovat?
- 1 mrkev
- 1 brokolici
- 4 větší brambory
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce sladkého curry koření
- himalájská sůl
- kokosové mléko v plechovce
Jak jídlo připravit?
Na olivovém oleji zpěníme na kostičky nakrájenou mrkev. Přidáme očištěné a nakrájené brambory. Posypeme curry kořením a promícháme. Zalijeme vodou, jen do 3/4 brambor, přiklopíme poklicí a necháme dusit. Odkryjeme a necháme část vody odpařit. Zalijeme kokosovým mlékem, přidáme brokolici rozebranou na růžičky, promícháme a necháme 5 minut dusit, aby byla brokolice uvařená na skus, ale ne rozvařená. Osolíme. Na talíři můžeme ozdobit čerstvými bylinkami. Myslím, že by se hodil čerstvý koriandr.
Dobrou chuť.