Připravte si pečené kaštany a krémovou polévku z kaštanů doma!

Podzimní listí skrývá nejeden plod z přírody. Vyrazte na jedlé kaštany a udělejte si doma voňavou dobrotu, která vás zahřeje nejen v žaludku.

Obrázek: f0c6f8fa4d5e9bafc5ff79b784596f05aba555b2
Zdroj: Lucie Doležalová

Jedlé kaštany jako součást zdravého vánočního jídelníčku

Vůně jedlých kaštanů je spojována s vánočními trhy a zimou, jejich jádra jsou sladká a pytlíček teplých kaštanů zahřeje nejen v ruce. S vánočními trhy to letos vypadá bledě, ale to neznamená, že si tuto dobrotu nemůžete připravit doma. Nasbíráte-li si kaštany v přírodě, máte zaručené mlsání defacto zadarmo, a navíc zabavíte děti. Jedlé kaštany poznáte v přírodě docela snadno. Ježek v sobě ukrývá až 3 semena, kaštany, zatímco nejedlé (tzv. koňské) mají jen jeden velký kaštan.


Při sbírání si tak dávejte pozor, protože z koňských kaštanů, které jsou jedovaté, byste mohli mít nejen zažívací potíže. Kaštany jsou zdrojem sacharidů, ale obsahují i spoustu prospěšných vitamínů podporujících obranyschopnost, jako jsou C, B1, B2 a B6. Díky vysokému obsahu draslíku navíc dělají dobře srdíčku a krevnímu tlaku. Pojďme si připravit klasické pečené kaštany, jak je znáte od trhovců, ale i další dobroty doma!

Recept na pečené kaštany 'Na plech'

Nasbírané kaštany omyjte. Musíte je nařezat do kříže na špičce. Vemte si na to opravdu ostrý nůž, protože to jde z tuha. Lépe se vám budou řezat pokud začnete zářezem napříč užší strany kaštanu, a pak do kříže. Řezání do kříže je nutné, aby se vám vylouply. Hlavně se nenechte touto prací odradit. Potom nařezané kaštany rovnoměrně rozložte na plech a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 200°C. Pečte je asi 20-25 minut. Špičky kaštanů se otevřou, a vy je pak snadno můžete vyloupávat buď jako mlasání, nebo pokud je potřebujete vyloupané k dalším receptům.

Jak na krémovou polévku z pečených kaštanů

Potřebné potraviny:

  • 200 g vyloupaných upečených kaštanů (podle mého popisu výše),
  • 1 kelímek smetany ke šlehání,
  • 1 menší cibule,
  • 3 lžíce másla,
  • 1 l vývaru (kuřecího nebo zeleninového u veganské verze),
  • 1 lžička čerstvého zázvoru na plátky,
  • pepř,
  • sůl.

Jaký je postup?

Na másle zpěňte na jemno nakrájenou cibulku, přidejte zázvor a vyloupané kaštany. Nechte provonět cca 3 minuty. Zalijte vývarem a povařte asi půl hodiny. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem a přidejte smetanu. Směs znovu promixujte. Dochuťte pepřem a solí, případně dozdobte nakrájenou jarní cibulkou. Věřím, že vám bude chutnat. Dobrou chuť!


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: d294c6c75df20a3b3474447eee6a502b0c8e7292
Obrázek: 53c6887079758c2347b71ca911236674407bd7c4
Obrázek: 586c71668861b59f8931a9222af75bf243ef3063
Obrázek: 38c8cd10ca6c9d0b778e2f4ab40a2759b2e42e0c
Obrázek: 997fc91c71590b46dbd7247737b986bf46246b1c