Omáčka z pečených paprik a smetany z kešu ořechů

Těstoviny, pasta. Báječný pokrm, se kterým se dá vykouzlit spousta zajímavých jídel. Zkuste se se mnou zasnít, vzpomenout si na krásnou Itálii a uvařte si omáčku z pečených paprik. Třeba si tak připomeneme dobu letních dovolených.

Obrázek: 5f57a09b2aa849656525c027362d9df096684e7b
Zdroj: Alena Hilšerová

Zpříjemněme si sychravé období

U mě začíná toto roční období mými narozeninami a sběrem kaštanů. Jejich oblost a fantastické barvy mě nepřestávají udivovat. Třeba jen pár si jich dát do kapes. Najdeme je tam, když si budeme chtít ruce ohřát. Vzpomeneme si, jak jsme procházeli pod korunami stromů a v trávě hledali ty hnědé poklady. Nebo nasbírat tolik kaštanů, kolik je vám let, plus jeden navíc. Dát je do bavlněného sáčku a vložit jej pod polštář. Podle tradice mají kaštany velkou sílu. Budeme zdraví a žádné zlé síly na nás nemají vliv. Na první jarní den je zakopeme do země. Tím uzemníme i neduhy, které z nás sejmuly. Pro mě znamená podzim i horká čokoláda, svařené víno nebo zapálené svíčky na okně.


Když jsem navštívila před dvěma roky Slovensko, bydlela jsem v Bílých Karpatech. Útočiště jsem našla u jednoho báječného manželského páru, který měl v Karpatech chalupu se salaší a ovcemi. Příležitostně tam pronajímali jeden pokoj. V mysli mi utkvěla koupelna. Byla rozzářená řetězy s malými žárovičkami, kterými osvětlujeme vánoční stromek. Proč nevnést kus vánoční atmosféry do sychravého podzimu? Třeba tak i ten všední den bude sváteční. Abychom se cítili příjemně, uvaříme si i dobré jídlo. O těstovinách se mluví, že nás dokáží zklidnit a navodit dobrou náladu. Oblíbila jsem si farfale, což jsou těstoviny ve tvaru motýlků z tvrdé pšenice. K tomu si uvaříme veganskou omáčku z pečených paprik.

Co potřebujeme na těstoviny s omáčkou z pečených paprik a smetany z kešu?

  • 3 červené papriky,
  • 1 cibuli,
  • 3 stroužky česneku se slupkou,
  • 100 g kešu ořechů,
  • sůl a pepř,
  • lahůdkové droždí,
  • olivový olej.

Jak omáčku připravíme?

Kešu ořechy namočíme do studené vody na dvě hodiny. Očistíme a omyjeme papriky. Rozkrojíme je, vyndáme jádřinec a odřízneme stopku. Na plech položíme pečicí papír, který potřeme olivovým olejem. Vyskládáme na něj papriky nakrájené na půlky, cibuli nakrájenou na kolečka a celý česnek ve slupce. Vložíme do trouby a při 200°C pečeme asi půl hodiny. Poté plech vyndáme a slupku z paprik sloupneme.


Kešu ořechy přecedíme, vložíme do mixéru, přilijeme k nim 500 ml vody a rozmixujeme do hladka. Získáme tím smetanu, kterou dáme stranou. Do mixéru vložíme očištěné papriky, česnek bez slupky a cibuli. Rozmixujeme. Směs zjemníme smetanou z kešu ořechů. Vše přemístíme do hrnce a omáčku prohřejeme. Ochutíme solí, pepřem a lahůdkovým droždím. Dále přivedeme k varu, aby se všechny chutě prolnuly. Omáčku smícháme s uvařenými těstovinami a následně posypeme kešu ořechy. 
 

Tip: Ořechy před konzumací namáčíme a vodu, ve které jsme je namáčeli, vyléváme. Namáčení je dobré, aby byly ořechy lépe stravitelné. Do vody se vyplavují látky, které mohou blokovat lepší vstřebatelnost vitamínů a nerostných látek v našem těle. 


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 17780d0ebe57552efb11cd5e1ae7b3d83e109e22
Obrázek: 34e5f8f0bb7bd35895ec142847ea4353ff6f5db1
Obrázek: c70e7d6572287b4d98554b75c51da612fedd129b
Obrázek: b4673913743624eac67a8d8ce41601eb1691bab6
Obrázek: 39fc41e714b945b0ab96888025d746d2920564e2