Jídlem ke zdraví - Recepty na zahřátí do pochmurného podzimního času

Už vás nenapadá co vařit? Vyzkoušejte jeden z mých receptů na oběd, večeři, svačinu a nechybí ani sladká hrušková tečka. Pokud si připravíte jakýkoli z těchto pokrmů, uděláte vašemu tělu dobře. Jsou totiž velmi vhodné do tohoto podzimního času.

Obrázek: 007159d87368798c43041ed789f55fa29ee25828
Zdroj: freepik.com

Stánina mňamka

Recept je asi na 2 porce.

  • 1/4 pórku
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 střední celer
  • kari koření
  • kmín celý nebo mletý
  • plátek čerstvého zázvoru (cca 3 cm)
  • olivový olej
  • sůl
  • zakysaná smetana

Zeleninu očistíme, pórek nakrájíme a dáme mírně osmahnout na olej. Potom přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a koření, zázvor nastrouháme. Na mírném oleji restujeme až je vše měkké. Můžeme přidat trošku vody. Na talíř se servíruje se zakysanou smetanou. Kořenová zelenina podporuje pocit zázemí a bezpečí.

Celerová pomazánka

Nastrouháme celer (1větší bulva) a jablko (1 kus), smícháme s dobrým pomazánkovým máslem (1 kus) a tvarohem (3 lžíce). Pomazánku nemusíme solit a můžeme ji posypat čerstvými nejlépe na sucho opraženými ořechy nebo opraženými sezamovými semínky.

Celer je velký pomocník na snížení krevního tlaku. Posiluje nervy a mozek, působí antibakteriálně v ledvinách, močovém měchýři a močových cestách, léčí záněty a obtíže močového měchýře. Zlepšuje pohyb střev a zbavuje střev zácpy. Je velmi vhodný zejména v zimě, kdy pomáhá snížit pocit strachu a deprese.

Polévka na zahřátí

Uvedené množství je asi na 1,5 až 2 litry polévky.

  • 1 petržel
  • 2 mrkve 
  • ¼ kapusty
  • 1/3 celeru
  • 1/3 pórku,
  • troška brokolice
  • zelená petrželka
  • majoránka, 4 pepře, 2 zrnka nového koření, kmín
  • 2 bobkové listy, 1-2 stroužky česneku
  • ochucovadlo bez glutamanu sodného, sůl
  • 1 hrnek pohanky
  • 1/2 hrnku ječných krup
  • 1/2 hrnku jemných ovesných vloček
  • ghí
  • olivový olej

Na ghí a olivovém oleji necháme osmahnout mrkev a poté ostatní nakrájenou zeleninu a nakrájený stroužek česneku. Zalijeme vodou a přidáme ostatní ingredience (kromě majoránky a zelené petrželové natě) - vaříme do změknutí. Nakonec přidáme nasekanou zelenou petrželovou nať a majoránku.

Polévka v chladném počasí krásně zahřeje, pomůže odhlenit a dodá potřebnou vlákninu i živiny.

Česnek je přirozené antibiotikum, snižuje vysoký krevní tlak a bušení srdce. Podporuje očistu krve, snižuje vysoký cholesterol, pomáhá odstranit parazity, omlazuje a usnadňuje vykašlávání. Pokud však trpíme například záněty žaludku, žlučníkovými obtížemi, vředy nebo máme vleklé potíže s ekzémem, měli bychom ho používat velmi opatrně nebo se mu úplně vyhnout.

Hruškový kompot

  • oloupané a nakrájené hrušky
  • kardamom
  • třtinový cukr
  • můžeme přidat i lžičku ghí

Oloupané, nakrájené hrušky (zbavené jádřinců), dáme spolu s kořením, cukrem, ghí a troškou vody vařit. Za chvilku je kompot hotový, je v něm větší zastoupení hrušek než vody. Hodí se pro jedince, kteří potřebují posílit nervovou soustavu, snížit zácpu a dodat tělesnou sílu. Jsou velmi vhodné pro děti, namísto různých sušenek a čokolád.

Reklama

Podobné články

Obrázek: a67fe0e44ccfe3cc5bf6751f3e71af4d18870e80
Obrázek: 7b10c48a17826769e310fef84b58a94ba9467742
Obrázek: 7eb4eebf28ed5f29aca9e712355e4f800e96217c
Obrázek: 5185f685efb7612abf94ac996d03549c5c246505
Obrázek: 4cde08b358ac13cf3d8c783665b87e3e14c03f92