Gleid
Gleidshop
Pondělní radost

Kde se rodí dobré vztahy? Nad plnými talíři!

Už od nepaměti se všechny důležité věci řešily u jídelního stolu. Dnes jsme na to možná trochu zapomněli. Společné stolování v kombinaci s metodou Feng-Shui vnese do života soulad, stabilitu a zlepší mezilidské vztahy i v dnešní uspěchané době. Vyzkoušejte a výsledek uvidíte sami.
pixabay.com

Dnes najdeme domů se samostatnou jídelnou už jen velmi málo. Ale ať už máme ve svém obydlí vyčleněný jen malý jídelní koutek nebo prostornou místnost, v žádném případě bychom neměli podceňovat její důležitost. Jídelna je totiž místo, které utváří harmonii, stabilitu, komunikaci a vztahy uvnitř celé rodiny.

 

SPRÁVNÝ STŮL JE ZÁKLAD

U dobře zvoleného jídelního stolu se bude nejen rodina, ale i naši kamarádi a známí cítit dobře a budeme se u něj všichni rádi společně setkávat. Ideální jídelní stůl je kulatý, protože perfektně upevňuje rodinné vztahy a nemá ani ostré hrany, které podle Feng - Shui mají negativní účinek. Neměl by být, také moc velký, aby jednotliví členové rodiny k sobě neměli příliš daleko. 

 

KAM S NÍM?

Ať už bude mít stůl jakýkoliv tvar či velikost, měl by být dobře přístupný pro všechny strávníky, kteří se u něj schází. Pro celkovou pohodu a harmonii u stolu určitě není dobré, překonávat s talíři překážkovou dráhu v podobě nábytku či nejrůznějších předmětů. Jeho pozice by také neměla být v žádném případě přímo proti vchodovým dveřím. Toto nevhodné umístění působí totiž při jídle rušivě. Pokud nám naše prostorové možnosti jiné místo neumožňují, je dobré stůl a dveře oddělit alespoň květináčem s rostlinou nebo nějakým příborníkem. Stále ale platí pravidlo, že vchodové dveře by se měly nacházet v našem zorném poli.

 

STOLEČKU, PROSTŘI SE

Není žádným tajemstvím, že krásně prostřený stůl udělá dobrý dojem, ale také si u něj jídlo daleko lépe vychutnáme. Proto bychom také prostírání měli věnovat určitý čas, vždyť nažehlený ubrus, dekorace a naleštěné skleničky nemusí být jen symbolem Vánoc či rodinných oslav. Podle Feng – Shui by na jídelním stole neměla chybět ani mísa s čerstvým ovocem nebo váza s květinami. Květina však nesmí být ani příliš vysoká, ani příliš aromatická, aby nerušila pohodu u stolu.

 

A CO BARVY?

Měly by být příjemné a nevtíravé, povzbuzovat chuť k jídlu a vzájemnou komunikaci. Sáhnout tedy můžeme po živějších odstínech jako je žlutá, béžová, růžová, zelená nebo modrá. Je ovšem dobré, zvolit tyto barvy v jemnějších tónech.

 

foto-redaktor

MUDr. Gabriela Počtová

tradiční čísnká medicína
Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články
Už naši předci věděli, že nejvíc zdraví je v přírodě. Využijte plevel než ho hodíte na kompost.
7.5.2018
Pro lidi, kteří se nepohybují v lékařském prostředí, může být pojem genderová (sex-specific) medicína něčím, o...
18.6.2018
Z vědeckých výzkumů vyplývá, že pokud nahradíte sladkosti jídlem bez cukru a s menším obsahem kalorií, projeví...
18.12.2016
Milí čtenáři, během června na vás čekají nějaké změny, které však nemusí být zrovna jednoduché. Způsobit je m...
1.6.2018