Kvašená zelenina (pickles) na podzim podpoří vaše zdraví

Fermentovaná strava je jednou z forem, jak můžeme efektivně podpořit svou imunitu. Věřím, že tímto způsobem si udržujeme v těle rovnováhu, která si poradí s kdejakými viry.

Obrázek: c43f1e468df2356e5e281ec6e606d26f78c8cf1b
Zdroj: pixabay.com

Přichází podzim a s ním nádherné období barev a vůní. V létě jsme tělu poskytovali vitamíny a výživu formou přímé konzumace ovoce a zeleniny a nyní se blíží čas udržování si zdraví i jejich uskladněním. Úžasnou formou pro podporu naší imunity je kvašení zeleniny.
 

Kvašená zelenina jakožto levná probiotika

Kvašení (nebo-li fermentace) je proces, který pracuje s živými kulturami prospěšnými pro naše střeva. Fungují jako probiotika, která kupujeme draze v lékárnách. Proti nim oplývají skvělým bonusem - svou chutí. Je to pochoutka plná vitamínů a minerálů, která podporuje hormonální systém a napomáhá vylučování a trávení. Tyto živé kultury také prodlužují zelenině trvanlivost. Pro nás je z tohoto odvětví známé kysané zelí, ale obecně kvašená zelenina zvaná pickles lze připravit i doma. Mezi další podobné zdroje patří i pokrm kimči.
 

Jak vytvořit pickles

Doporučuji pořídit si nádobu, kterou využijeme na kvašení zeleniny. Po celou dobu musí být zelenina pod vodou a nesmí se k ní dostat kyslík. V obchodech najdeme keramické minikvašáky, sklenice s těžítky a písty, ale vystačíme si i s běžnou zavařovací sklenicí, pokud zeleninu zatížíme například čistými kameny.
 

Můžeme fermentovat různorodou zeleninu, jako je čínské zelí, mrkev, řepa, ředkvičky, kedlubna, pórek, cibule apod. K ní přidáme mořskou sůl či nějaké oblíbené koření. Kombinaci ingrediencí si namíchejte dle vlastní chuti a velikosti nádoby. Potraviny nastrouhejte, prosolte a vymačkejte z nich šťávu. Naskládejte je do nádob a zalijte vymačkanou šťávou tak, aby byla zelenina celá ponořená. Zeleninu zatižte v nádobě, aby byla ponořená pod šťávou, a nechte kvasit tak 5 dnů. Tato doba k tomuto procesu postačí. Poté vám zelenina v lednici vydrží velmi dlouho.


Přeji vám dobrou chuť, dobré trávení a fajn náladu.


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 8d28ab9489c032562821e6db02e643c47fa5f9c9
Obrázek: d0ac6dae1997e1ef2a61c44908e981a2e7dc97af
Obrázek: učitelka si zasedla
Obrázek: 97e22e13b4fdd0d5d5e48f8aa0020de257551285
Obrázek: a5c3cc369bc515bf73cfe29ac0a7b75f504e9c31