Neodolatelné kakaové potěšení

Tímhle vláčným zákuskem vykouzlíte úsměv na rtech každému, kdo ho ochutná.

Obrázek: 3f6627abefb3dbf7cb9a6cef327718edfd89ac2a
Zdroj: Unsplash

Současné vysoké teploty nenahrávají kakau, čokoládě nebo čokoládovým zákuskům. Pokud nám to naše pracovní vytížení dovolí spíš jsme někde u vody, ve stínu s nějakým chlazeným nápojem.

Než jsem včera odjela odpoledne po práci k vodě, dala jsem si namočit cizrnu. Dostala jsem chuť na hummus. Po návratu jsem dala cizrnu vařit a zjistila jsem, že zbyde i na hummus se zeleninou i na svačinu do práce.

Kouzlo tohoto moučníku je v jeho jednoduchosti.

Co budeme potřebovat?

Sypká směs:

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 0,5 hrnku třtinového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice

Tekutá směs:

  • 0,5 hrnku rostlinného másla nebo kokosového oleje
  • 2 lžíce lněného semínka a voda na jeho nabobtnání
  • 1 lžíce ume octa
  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • 1 kokosový jogurt + stejné množství vody

Nejdříve necháme namočit lněné semínko. Dvě lžíce lněného semínka zalijeme vodou, aby bylo semínko ponořené vodou. Promícháme. Vytvoří nám gelovou konzistenci podobnou vajíčku. V míse smícháme mouku, kakao, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici. Vše dobře promícháme, abychom tam neměli hrudky. V mixéru umixujeme jogurt spolu s vodou, rozpuštěné máslo, namočené lněné semínko včetně vody, ocet a uvařenou cizrnu. Vše důkladně rozmixujeme dohladka. Tekutou směs vlijeme do misky se sypkými ingrediencemi a promícháme v hladké a kompaktní těsto. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Těsto vlijeme do formy vyložené pečicím papírem a dáme péct. Pečeme přibližně 20 - 30 minut podle výšky těsta. Před vyndáním z trouby špejlí zjistěte, zda je moučník dobře propečený.

Výborně chutná chlazený s kokosovou šlehačkou a ovocným přelivem.

V tomto receptu bylo použito několik kypřidel. Prášek do pečiva, soda a ocet. Nemějte strach, pokud tam nenasypete prášku příliš a budete se držet receptu. Každé kypřidlo má svojí funkci a těsto kypří jiným způsobem. Ocet je dobré použít Ume ze zdravé výživy nebo jablečný. Kvasný pokud můžete, nepožívejte na jídlo vůbec. Já ho požívám pouze na úklid.

Reklama

Podobné články

Obrázek: a74bb613915c01024467689a45e54df97688a6af
Obrázek: 41e0ce997f4658b5c77a2b965f835c193ad5ebfc
Obrázek: eae744e0082a0f734395cfc1b637a8255eabcf9f
Obrázek: f4169761635dfced4025cd359e2c85fed4659982
Obrázek: 8967a81af87bffbaa6c8976cec0f1d68596b4f8b