Hummus

Z římského hrachu neboli cizrny lze připravit tato úžasná zdravá pomazánka, se kterou si můžete zkrátit těšení na letošní dovolenou.

Obrázek: 5d43d894afb16a70d30b6722d756f8b330ba35d8
Zdroj: Alena Hilšerová

Pokud bych měla nějakou luštěninu vyzdvihnout a doporučit na pravidelnou konzumaci, je to právě cizrna. Má neutrální chuť, takže se hodí i do slaných i sladkých jídel. Ať je to pomazánka, která se nazývá hummus nebo karbanátky, které možná znáte pod pojmem falafel, dále můžeme římský hrách přidat do různých omáček, třeba s curry si výborně rozumí nebo do čokoládového brownies.

Příprava je jednoduchá. Buď využijete rychlomožnost - cizrnu koupíte v obchodě v hliníkovém obalu. Najdete jí mezi sterilizovanou zeleninou. Další možností je, že cizrnu koupíte sušenou. Tu hledejte mezi rýží, obilovinami a luštěninami. Tato cizrna se namáčí na 8 - 12 hodin a poté se uvaří.

Já bych se přikláněla k variantě se sušenou cizrnou. Cizrna v plechovce je sice rychlá na přípravu, ale když si uvědomíte to ekologické zatížení a možnost uvolnění hliníku do potraviny, tak bych byla s plechovkami opatrná.

Hummus se hodí jako zdravá svačina nebo lehký oběd, když jí doplníte o čerstvou zeleninu.

Jméno této pomazánky sice nezní v češtině příliš zajímavě, ale s českým ekvivalentem s jedním m nemá nic společného.“

Hummus k nám přišel z dálného východu. Význam tohoto slova je prostý - znamená "cizrna". Pomazánku můžete namazat na pečivo, vyjídat jí z misky zeleninou nakrájenou na tyčky, namazat do tortil nebo si dát s kukuřičnými chipsy - nachos.

Cizrnu tedy namočíme přes noc ve vodě. Vodu slijeme a uvaříme v dostatečném množství čisté vody. Na povrchu vody se může vytvářet pěna, kterou sbíráme. Uvařenou cizrnu slijeme a necháme vychladnout. 

Na dokonalý hummus budete potřebovat:

  • cizrna 
  • tahini pasta (sezamová pasta)
  • šťáva z limety
  • sůl
  • chilli vločky
  • čerstvý koriandr
  • olivový olej
  • uzená paprika
  • římský kmín
  • čerstvá zelenina

Jak připravíme hummus?

Přibližně čtvrtinu uvařené cizrny, dáme stranou. Do mixéru nasypeme zbylou uvařenou cizrnu, vymačkanou šťávu z limetky, olivový olej, pastu tahini (krém ze sezamových semínek), sůl. Bude třeba přidat i vodu, ale s tou opatrně, abychom neměli místo pomazánky polévku. Vše řádně umixujeme na hladkou pomazánku. Podle chuti můžeme osolit, okořenit římským kmínem a chilli vločkami. Hummus na závěr na talíři můžeme ještě polít olivovým olejem a posypat čerstvým koriandrem.

Odebranou cizrnu osmahneme na oleji do křupava. Ke konci opékání posypeme uzenou paprikou, zamícháme a necháme provonět. Touto křupavou cizrnou posypeme hummus na závěr na ozdobu.

Podáváme s paprikou, okurkou, rajčaty nebo řapíkatým celerem.

Reklama

Podobné články

Obrázek: 3c9ddab6660f3c32c6555f02df5eef6f6060eb1a
Obrázek: 3f4a059abd442335f90af04b420f7e259de1fb83
Obrázek: b45e49b23fdbd7122e1ed0901e345cac2fd605ff
Obrázek: 1e1f4c6163b4b084e86ff7caa31939b35ab3ae63
výhody jízdy na kole