Gleid
Gleidshop
Pondělní radost II.
Eshop Gleid

Nejlepší špenátová pizza

Pojďme si společně upéct domácí pizzu a vytvořit tak příjemnou atmosféru při sledování filmu s dětmi nebo partnerem.

Alena Hilšerová

 

Když navštívíte pizzerii, nevíte pro kterou pizzu se rozhodnout. Dostanete se do každodenní situace, nás žen, když stojíme před otevřeným šatníkem a nevíme, co si obléci. Vegetariánská, se špenátem, s brokolicí, s artyčoky, s ananasem, se šunkou, s tuňákem, s brambory, s olivami, se čtyřmi druhy sýrů, s grilovanou zeleninou, s rajčatovým základem, se smetanovým základem... Je jich spousta.

Určitě máte tu svojí pizzerii, kam chodíte a kde mají tu nejlepší pizzu. Někde vám dokonce na vaší pizzu dají i to, co si sami vyberete. To je potom to úžasné. Cítíte se výjimečně. Nejste v restauraci lhostejní a jsou ochotni pro vás i trochu přemýšlet. Mě osobně mrzí, když v restauraci vznesu dotaz na to, jestli by mi kuchař mohl připravit salát, kde nebudou rajčata. Je to milé, když obsluha řekne, že to není problém a doopravdy vám přinese salát bez rajčat. Odpověď : "...ale my ten salát už máme namíchaný" neberu jako odpověď. V jedné restauraci bylo mé přání, aby mi nedali  na luštěninovou polévku sušenou šunku. Obsluha mi to odkývala, ale přinesla mi polévku se šunkou. Když jsem namítla, že jsem to chtěla bez šunky. Slečna mi odpověděla, že je to jenom ozdoba. To jsem byla trochu rozpačitá.

Pizzu mám moc ráda. A když mám možnost velice ráda zjišťuji, kde jí jak umí připravit. Někde jsem slyšela, že dobrý kuchař pizzař se pozná podle toho, jak připraví Margheritu. Měla jsem možnost ochutnat Margheritu, která dělala čest svému jménu a bylo na ní vše co mělo být. Bohužel jsem i ochutnala i takovou, u které bych se styděla jí tímto jménem nazývat.

Občas, když si chceme s dcerou zpříjemnit večer a podívat se společně na nějaký film nebo animovanou pohádku, uděláme si pizzu. Povzneseme ten večer na slavnostnější událost.

 

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 ml vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/4 kostičky droždí (celá je 42 g)
  • 1 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • pár oliv a několik sušených rajčat naložených v oleji

 

Jak pizzu připravíme

Mouku prosejeme do misky, přidáme sůl. Uděláme důlek, rozdrobíme droždí, posypeme cukrem (aby kvasnice lépe vzešly) zalijeme trochou vody. Voda by měl být vlažná, tak cca kolem 40 stupňů. Pokud by byla moc horká, droždí bychom spařili a nevykynulo by nám těsto. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo. Když kvásek zvětší svůj objem jednou tolik, tak přidáme zbytek vody a olej. Vypracujeme těsto. Do hladkého těsta ještě vmícháme nakrájené olivy na kolečka a rajčata na proužky. Povrch těsta posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Těsto by mělo kynout nejlépe několik hodin (alespoň 8), aby byla mouka pro naše tělo lépe stravitelná. Pokud dáme těsto kynout na teplé místo, mohlo by být vykynuté již za hodinu nebo dvě, to v případě, že na svou pizzu chvátáme.

Troubu předehřejeme na 250 stupňů. Ano, je to pravda. Nebojte se toho. Doopravdy je to tolik. Pokud byste měli nižší teplotu, bude se péct pizza delší dobu a je velmi pravděpodobné, že by byla vysušená a tvrdá. V pizzerii mají pece, které mají ještě vyšší teplotu. Pokud vlastníte troubu s omezenou teplotou, jako je standard, musíte si vystačit s 250 stupni.

Z těsta vytvarujeme kulaté pizzy, které přemístíme na plech s pečícím papírem. Povrch potřeme olivovým olejem s rozdrceným česnekem, potřeme rajčatovým základem, na který dáme spařený čerstvý špenát. Pro milovníky oliv přidáme olivy navrch a sušená rajčata. Dáme péct. Peče se krátce. Asi 15 minut. Jestli je pizza pečená zjistíte, když okraje i spodek pizzy začínají zlátnou. Když pizzu vyndáme, posypeme jí ještě čerstvou bazalkou.

Pokud budete chtít dodržet veganskou pizzu, můžete posypat veganským sýrem. K dostání je snad ve většině zdravých výživách a v některých velkých řetězcích už také.

Veganská alternativa parmezánu je rozemleté lahůdkové droždí s kešu ořechy v mlýnku na kávu nebo na bylinky. Je pravda, že se vám na pizze tento vegezán jako sýr nerozteče, ale dojem sýra vytvoří.

Můj tip na rajčatový základ: Cibuli nakrájíme na kostičky, opečeme do zlatohněda, přidáme česnek, bobkový list. Posypeme lžící třtinového cukru, necháme zkaramelizovat. Zalijeme nakrájenými rajčaty a dusíme do omáčkovité konzistence. Vyndáme bobkový list a osolíme.

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

← zpět
Podobné články

Dhal z červené čočky vás zahřeje nejen vnitřně, ale rozjasní váš den svými teplými barvami.

26.2.2019

Rozhodli jste se omezit sladkosti, ale... nějaký ten zákusek by vám přece jen udělal radost? Přece to neporušíte, když už jste týden nevzali do úst ani sušenku...

5.10.2018

Dneska bych vám chtěla představit jak může být veganské jídlo rozmanité a nádherně barevné. Buddhova miska je o fantazii, o tom na co máte chuť, o tom co máte doma k dispozici. Pokaždé můžete mít svojí misku úplně jinou. Vždycky tu svojí. 

28.3.2019

Z římského hrachu neboli cizrny lze připravit tato úžasná zdravá pomazánka, se kterou si můžete zkrátit těšení na letošní dovolenou.

17.6.2019
Vyhledávání
Překvapení pro vás
O nás
Otestovali jsme pro vás
Najdete nás na Facebooku
Najdete nás na Instagramu
Instagram