Gleid
Gleidshop
Studio Helena
Sérum

Karbanátky s vůní bobkového listu

Přijměte inspiraci na odlehčenou verzi letního grilování. Připravte se na skvělou pochoutku!

Alena Hilšerová

 

 Na jednom letním grilování jsem kdysi ochutnala zvláštně ochucené karbanátky. Kuchařka, která je připravovala je okořenila bobkovým listem. Byl rozdrcený na co nejjemnější kousky a pečením se z tohoto koření stala vlastně zelená bylinka. Tu chuť si pamatuji velice dobře. Mám jí spojenou s brusinkami, které se podávali spolu s těmito karbanátky. Od té doby jsem je nikdy takto ochucené neměla. Občas, když si na ně vzpomenu, tak do mých vege karbanátků vpašuji trochu vavřínu.

Karbanátků, ani sekané jsem se nezřekla, ani v mém současném kytkožroutském období. Je tedy pravda, že maso bylo nahrazeno pohankou, čočkou nebo sojovým masem. Zkoušela jsem to nakombinovat nebo použít různá koření. Beru si inspiraci z mého okolí. Sekané nebo karbanátky jsou velice vděčný sortiment na veganských piknicích. Toto jídlo se může jíst i studené. Takže klidně s chlebem, hořčicí a kyselou okurkou.

Recept, který jsem si pro vás dnes připravila je i bezlepkový. Pokud máte bezlepkovou dietu nebo přemýšlíte o tom, jak lepek ve svém jídelníčku zminimalizovat, je tento recept přesně určený pro vás.

V receptu jsou zmíněné ovesné vločky. Ovesné vločky jako takové jsou čistě bezlepkové. Důvod, proč se neuvádí, že je to bezlepková potravina je ta, že se většina ovesných vloček vyrábí v továrnách, kde se zpracovává i lepek. Pokud se na to zaměříte, tak určitě najdete balení s ovesnými vločkami, kde je uvedeno, že jsou bezlepkové.

 

Co budeme potřebovat?

1 hrnek pohanky lámanky

0,5 hrnku červené čočky

1 cibule

2 mrkve

1 lžíce dijonské hořčice

2 bobkové listy

sůl podle chuti

majoránka

2 lžíce oleje

brambory

50 g ovesných vloček

250 ml vody

 

Jak připravíme karbanátky?

Pohanku lámanku propláchneme studenou vodou. Do hrnce dáme přibližně tolik vody, co bude pohanky. Nedáváme vody více, abychom jí nemuseli vylévat. Tím bychom vylévali do odpadu i zázračný rutin. Ten se máčením dostává do vody. Je to látka, která je velmi prospěšná pro naše cévy. Přivedeme pohanku k varu, vaříme asi 3 minuty. Vypneme a necháme dojít. Voda se do pohanky vsákne. Červenou čočku namočíme na 10 minut do vody, kterou slijeme, přilijeme čistou vodu a vaříme doměkka. Tady vodu slít můžeme.

Na oleji osmahneme cibuli do světlehněda. Do mixéru dáme uvařenou pohanku i čočku, cibuli, nastrouhanou mrkev, rozdrcený bobkový list (stačí promnout mezi prsty nebo můžeme použít hmoždíř), majoránku, sůl i hořčici. Vše rozmixujeme. Nemusí to být úplně důkladné a jemné rozmixování. Pokud by bylo těsto příliš tekuté, můžeme zahustit ovesnými vločkami. Z tohoto těsta vytváříme karbanátky. Pečeme v troubě na pečicím papíře z obou stran do světlehněda. Papír můžeme ještě zlehka potřít olejem, aby nebyly příliš suché.

Bramborou kaši jsem udělala z brambor a ovesného mléka. Ovesné vločky jsem namočila a rozmixovala. Ovesné mléko jsem ohřála a promíchala se šťouchanými bramborami.

 

Co jsou to veganské pikniky?

Zkuste zjisit, určitě ve vašem okolí se budou takové pikniky pořádat. Je to setkání podobně smýšlejících lidí. Jako vstupenka většinou funguje uvařené veganské jídlo. Pokud nemáte s veganským jídlem zkušenosti, stačí přinést nějaké ovoce nebo zeleninu. Účastníci na těchto piknicích si přijdou popovídat a ochutnat co kdo připravil. Myslím si, že je to velice zajímavá myšlenka. A pokud máte chuť se inspirovat, ochutnat něco jiného, zkuste na takovou akci zajít.

foto-redaktor

Alena Hilšerová

vaříme s láskou

Alena je maminka puberťačky na plný úvazek. Ve svém volném čase obouvá barefootové boty, medituje během, pozdravem slunce nebo jógou.
V kuchyni se pohybuje s ladností baletky a s vášní pro veganské vaření. Nepřestává jí fascinovat možnost vymyslet jídlo čistě na rostlinné bázi a připravit ho s láskou pro své blízké.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

← zpět
Podobné články

Dneska bych vám chtěla představit jak může být veganské jídlo rozmanité a nádherně barevné. Buddhova miska je o fantazii, o tom na co máte chuť, o tom co máte doma k dispozici. Pokaždé můžete mít svojí misku úplně jinou. Vždycky tu svojí. 

28.3.2019
Vezla jsem na Šumavu meruňky a dovezla si borůvky. Je jich spousta a ještě dozrávají. Samozřejmě jsem musela pro holky udělat borůvkové knedlíky, já dělám tvarohové, jsou rychlé a výborné, recept je šumavský.
14.8.2016

Jakmile začnou být rána chladná a dny se krátí, dostávám obrovskou chuť na teplá a kořeněná jídla. Tahle polévka má všechno, co by taková podzimní polévka měla mít – je exotická, hřejivá, voňavá a lehce pálivá. Prostě dokonalá na zahřátí.

27.9.2018
Další dávka rad a receptů na léto od Ivy Georgievové, která se zabývá praktickou ayurvédou. Tak vzhůru na to.
13.7.2018