Gleid
Gleidshop
Šperky
Alcina style

Ayurvédské recepty pro vánoční čas

Už vám dochází inspirace a nevíte, co vařit dobrého? Iva Georgievová připravila sérii adventních receptů podle praktické ayurvédy, které nejen dobře chutnají, ale jsou i prospěšné pro naše tělo.

pixabay.com

 

Adventní čas byl časem rozjímání a půstu. Lidé se připravovali na hodování i tím, že dali volno svému trávení. Postili se nejen na Štědrý den, ale již od počátku adventu. Uvádím několik tipů na postní jídla a přidávám i recept na vánoční štolu a vánoční zahřívací sušenky.

 

Krátké upozornění - jedná se o přírodní preparáty, které si připravujete z vlastních zdrojů a na vlastní nebezpečí. Nenahrazují léky a reakce je podle okolností a akutního zdravotního stavu, který já nemohu předvídat.

 

 

Pohanková polévka na zahřátí

(uvedené množství je asi na 1,5 až 2 litry polévky)

1 petržel, 2 mrkve, ¼ kapusty, 1/3 celeru, 1/3 pórku, troška brokolice,

zelená petrželová nať (i sušená),

majoránka, 4 pepře, 2 zrnka nového koření, kmín,

2 bobkové listy, pískavice, Solčanka, sůl,

1 hrneček pohanky, ½ hrnku ječných krup, ghí.

 

Kdo má rád, a nezlobí ho zažívání, může přidat jeden stroužek česneku.

Na ghí necháme osmahnout mrkev a poté ostatní nakrájenou zeleninu, kromě brokolice. Zalijeme vodou a přidáme ostatní ingredience. Polévka je záživná, lehce stravitelná a mírně zahřívá. Pohanka obsahuje rutin (vhodný na křečové žíly a hemeroidy).

 

 

Fazole nakyselo

(recept je asi na 4 porce)

1 sáček fazolí (bílé, střední nebo velké),

3 bobkové listy, 10 celých pepřů, tymián, saturejka,

2 nová koření, sůl, Solčanku,

1/3 většího pórku (ten orestujeme na ghí a poté přidáme do směsi),

jablečný nebo vinný ocet, kvalitní zakysaná smetana.

 

Zahuštění získáme tak, že fazole po uvaření rozmačkáme a tak i zahustíme. 

Fazole je nejlepší nejprve namočit, ideální je přes noc. Před vařením je propláchneme, první var opět slijeme a teprve poté přidáme ostatní ingredience. Fazolky dobře dochutíme, smetanu přidejte až po okyselení. Přílohou může být orestovaný chléb či rýže. Chuť je sladkokyselá. Fazole jsou opět výborné pro naše zdraví vzhledem k obsahu vlákniny i na snížení cukru v krvi. Pozor si dejte, když vás zlobí dna. Solte až nakonec, fazole by se déle vařily.

 

 

Zapečené ječné kroupy se zelím a bramborami

(recept je asi na 3 porce)

½ sáčku ječných krup, 6 brambor,

2 hrnky kysaného zelí (použijte dobré kvality, či ještě lépe vlastní),

olivový olej, ghí, sůl, dle potřeby kmín či mletý pepř.

Ječné kroupy namočíme a uvaříme. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a rozšťoucháme. Zelí, brambory a ječné kroupy zamícháme a dáme zapéct do trouby. Je možné přidat asi 10dkg nastrouhaného kvalitního uzeného sýra. Pekáček je vymaštěný. Zelí je vždy zbavené vody. Podle chuti dosolíme nebo okořeníme.

Kvašené zelí pomáhá pročistit střeva. 

 

 

Zázvorový čaj se skořicí, hřebíčkem a kardamomem

(recept je na větší konvičku, cca 1,5 litru)

Je nevhodný při velkých pocitech horkosti, při krvácivých hemeroidech a i velmi silně zánětlivých onemocněních (např. žlučníkový zánět).

Na tento zimní čaj budeme potřebovat:

3 cm nakrájeného a oloupaného zázvoru,

6 hřebíčků, 1/3 lžičky skořice, 1/3 lžičky kardamomu, med.

 

Nejprve koření převaříme a necháme vyluhovat. Do mírně vychladlého přidáme med. Čaj krásně voní, zahřívá a uklidňuje. Popíjíme během dne, nikoliv večer.

 

 

Pečená jablka se švestkami, hruškami a  vyloupanými ořechy

Zralá jablka zbavíme jádřinců, do nich dáme sušené švestky, sušené hrušky a ořechy a dáme do pekáčku.

Podlijeme je vodou, posypeme skořicí, vanilkou, třtinovým cukrem a přidáme trochu ghí. Pečeme v troubě nastavené asi na 180 °C.

 

 

Vánoční štola

0,6 kg špaldové pšeničné celozrnné mouky,

0,4 kg ječné celozrnné mouky,

1 kostička droždí, 8 vrchovatých lžic třtinového cukru,

1 rovná lžíce soli, 7 lžic ghí

2 až 3 lžíce ghí na pomazání,

1 balíček rozinek, 1 balíček dýňových semen,

1 balíček slunečnicových semen, teplá voda na zadělání.

 

Mouku vysypeme do zadělávací mísy, uděláme v ní důlek, do kterého nadrobíme droždí, zalijeme teplou vodou a dáme trošku cukru. Droždí necháme vzejít, přidáme ostatní ingredience včetně vody a zaděláme řidší těsto, než je na vánočku. Necháme v teple přikryté kynout asi 20 minut. Poté dáme na vál a rozdělíme těsto na dva díly. Uděláme z nich bochánky, které necháme asi 5 minut kynout. Po této době je roztáhneme na oválné placky, které opět necháme asi 5 minut kynout, pak je přehneme podobně jako na závin a nakonec přehnutím položíme na plech - vznikne štola. Mažeme přepuštěným máslem, po následném nakynutí (trvá asi 10 minut) pečeme dozlatova cca 35 až 40 minut zhruba na 180 °C.

Po upečení opět potíráme přepuštěným máslem, do kterého dáme trošku vanilky.

 

 

Zahřívající vánoční sušenky

3 hrnky jemných ovesných vloček s klíčky,

1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru,

1 lžička skořice, vanilkový cukr,

½  lžičky mletého kardamomu,

3 lžíce přepuštěného másla (ghí),

1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva,

2 vejce, 2 hrnky ječné mouky, 2 hrnky mléka,

½ až 2/3 hrnku třtinového cukru, nadrcené ořechy (asi 1/2 hrnku).

 

Nejprve smícháme vše bez prášku do pečiva, necháme chvilku odležet (aby se vločky nasákly), pak přidáme prášek do pečiva a tvoříme z nich lžící na pečící papír placičky, které pečeme na 220 °C. Receptík je jednoduchý, voňavý a máme netradiční sušenky na několik dnů. Nejprve se mi zdála jejich chuť poněkud mdlá, ale jakmile sníte jednu sušenku, zachutná vám a máte chuť na další.

Přeji voňavou dobrou chuť!

foto-redaktor

Ivana Georgievová

Ayurvéda a zdravé stravování

Iva se od roku 2006 plně věnuje předávání praktických a jednoduchých pouček vycházejících ze staré Ayurvédy a to zejména na přednáškách, konzultacích, jednodenních i vícedenních seminářích. Vydala několik knih s recepty a radami z praktické Ayurvédy. Jak pomoci svému tělu i mysli pomocí stravy? To vám prozradí ve svých článcích.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

← zpět
Podobné články
Avokádo - má životní láska. Jaký na něj vlastně máte názor? Polovina republiky jej adoruje a druhá nezná, nebo se spíše nesetkali s jinou formou avokáda, než s quacamole. Já si k němu však dlouhou cestu hledat nemusela, jelikož mě okouzlila zejména univerzálnost této zdravé formy tuku a tudíž mi začalo postupně nahrazovat vejce, pudinky, tuk do pečení a pomazánky. Nehledě na to, že při sportování avokádo zasytí na delší dobu, než ke snídani běžně používané sacharidy (kaše, ovoce, obiloviny). Dnes se budu tedy věnovat snídaňové variantě avokáda.
6.10.2017
V poslední době je více doporučován pařený chléb než pečený, zejména pro lidi s potížemi trávicího ústrojí. Pařený chléb je stravitelnější a šetrnější zejména pro stěny tlustého střeva.
26.7.2016
Současnou hlavní potravinou na stáncích je artyčok, jehož nafialovělý květ oslní nejedno oko. Tak trochu zapomenutý druh zeleniny se díky stále populárnějším farmářským trhům pomalu vrací i na český trh. V Itálii je artyčok naopak dlouhodobě surovinou číslo jedna v tomto období. A jak na něj? Římané to ví nejlépe, proto jsem si pro vás připravila recept Carciofi alla romana!
16.3.2018
Další dávka receptů, tentokrát na měsíc březen, od Ivy Georgievové.
6.3.2018