Gleid
Gleidshop
Sexy vlny difuzérem?

Vegetariánské maki sushi

Sushi nemusí znamenat jen syrovou rybu. Vyniká právě tím, jak je variabilní – do rýže můžete zabalit v podstatě cokoliv. Já jsem zkusila připravit tuhle vegetariánskou variantu a nemohla jsem se nabažit. Příprava sushi je opravdu snazší, než si myslíte. Je to exotická, složitě vypadající a obdiv vzbuzující mňamka, lehoučká a ideální na léto.

Michaela Červenková

 

 Nejjednodušší je udělat variantu maki – to znamená surovina, okolo ní rýže a okolo ní řasa.

 

Je to drahé?

Na poprvé ano. Na kvalitních ingrediencích se nevyplatí šetřit, s rýží ve varných sáčcích a jablečným octem parádu neuděláte. Spoustu ingrediencí, které nakoupíte na první sushi, vám však vydrží dlouho a vystačí na mnoho porcí. Všechno potřebné seženete dnes už i v běžném supermarketu.

Je to piplačka? Taky ano. Poprvé bude od rýže i strop, ale podruhé už chytnete ten správný grif a budete sekat rolky jako Baťa cvičky. Nedejte se odradit.

Stojí to za to? Ano, ano, ano. Jak poprvé ochutnáte, budete ho dělat pořád.
 

Ingredience (na cca 30-40 kousků):

  • 1 balíček řasy Nori (z něj použijete tak půlku, cca 3-4 plátky)

  • 50 ml rýžového octa

  • 60 g cukru krupice

  • 15 g soli

  • 250 g rýže na sushi

  • 1 avokádo

  • 1 balíček uzeného tempehu (nebo uzeného tofu)

  • ½ okurky

  • ½ červené papriky

  • trochu čerstvého sýru typu žervé (vegani mohou vynechat)

  • trochu majonézy (vegani mohou vynechat nebo nahradit veganskou majonézou)

  • trocha japonského křenu Wasabi

  • trochu černého (nebo obyčejného) sezamu

  • kvalitní fermentovaná sójová omáčka

  • nakládaný zázvor

 

Postup:

Začneme rýží. Volíme kvalitní rýži určenou na přípravu sushi. Vložíme jí do hustého síta a několik minut proplachujeme studenou vodou, prý až poteče ne bílá, ale čirá tekutina. Je to lež, stejně jako u barvení vlasů, naprosto čistá voda nepoteče nikdy. Spokojíme se s tím, že jí chvíli proplachujeme a vložíme do hrnce. Rýži bychom správně měli zalít takovým množstvím vody, aby sahala cca 1 cm nad povrch rýže a jakmile se voda vyvaří, rýže by měla být hotová. Další lež, měla jsem rýži, která byla hotová za chvilku a rýži, do které jsem nalila vanu vody, než se uvařila. Prostě dejte do hrnce víc vody, než rýže a hlídejte, ať se nespálí. Vaříme na mírném plamenu a občas lehce promícháme.

Čas, ve kterém se nám rýže vaří, můžeme využít hledáním toho bambusového rolovátka, které tady ještě nedávno někde bylo a někdo ho musel někam zašantročit. Pokud rolovátko (terminus technicus) nemůžeme najít nebo ho nemáme (stojí pár korun a prodává se ve stejném regálu, jako vše na sushi), postačí nám igelitová fólie. V mezičase si tedy připravíme i všechny ingredience na plnění – avokádo opatrně oloupeme a vyjmeme pecku, nakrájíme na nudličky, stejně tak okurku, papriku a uzený tempeh.

Jakmile je rýže měkká, trochu víc, než na skus, přesuneme ji do plastové nebo ještě lépe dřevěné nádoby, nikdy do kovové. Kovová nádoba by nám nějak vysála tu chuť rozvaru, který do ní budeme přidávat, nebo by nás postihlo nějaké staré japonské prokletí, už prostě nevím, jestli jde o chemii, nebo o pověru, prostě kovovou nádobu ne-e.

Rýži dáme bokem. Musí trochu vystydnout, ale ne zase moc. Měla by být vlažná, aby hezky lepila. Zatím si připravíme takzvaný sushi rozvar. Ten je základem chuti rýže.

Do misky dáme rýžový ocet, cukr a sůl a vložíme na pár vteřin do mikrovlnky. Tím docílíme dokonalého rozpuštění cukru i soli, pěkně vše rozmícháme tak, aby nám vznikl jakýsi hustý sirup. Kdo do všeho dává automaticky himalájskou sůl a nenapadne ho to (stejně jako mě), bude mít rýži trochu do růžova. Nevadí. Do vlažné rýže pomalu naléváme vlažný rozvar. Nesmíme ho nalít moc na jedno místo, aby rýže příliš nezkysla. Rozléváme ho rovnoměrně a rýži přitom mícháme, aby se dostalo na všechny zrnka.

 

Máme rýži, máme nakrájené suroviny, jdeme rolovat.

Ještě si připravíme k ruce misku s čistou vodou na oplachování rukou. Na rolovátko si položíme sushi řasu Nori. Položíme si ji hrubou, linkovanou stranou nahoru a respektujeme přitom čárky, které na ní jsou nakreslené – musí být rovnoběžně s rolovátkem, abychom řasu nelámali. Na řasu rozprostřeme rýži cca do 2/3, hezky se ji pokusíme zarovnat a uhladit. Doprostřed rýže uděláme prstem drážku, aby nám v ní ingredience lépe držely. Do drážky poklademe zvolené suroviny – já jsem dělala tyto varianty:

 

  • Avokádo a krémový sýr – drážku trochu potřeme krémovým čerstvým sýrem, naskládáme nudličky avokáda a posypeme černým sezamem

  • Tempeh a majonéza – drážku trochu potřeme majonézou, na ni navrstvíme uzený tempeh

  • Okurka a paprika s wasabi – drážku trochu potřeme křenem Wasabi a navrstvíme na ni okurku a papriku

 

 

Fantazii se samozřejmě meze nekladou. Můžete kombinovat, dělat rolky s jednou nebo více surovinami, rolky tenčí, tlustější, obrácené (nejdřív suroviny zabalené v řase, pak kolem rýže obalená například v sezamu, ale to určitě nedoporučuju napoprvé, je to příšerná patlanina). Zkrátka je to jen na vás. Jakmile máme ingredience navrstvené, uchopíme konec rolovátka palci a zbylými prsty se opřeme v místě, kde na řase končí rýže. S použitím trochy síly rolujeme a zároveň jaksi utahujeme rolku, aby byla rovnoměrná a pevná. Chce to cvik, ale opravdu po druhé, třetí rolce to budete mít v ruce. V místě, kde potřebujeme, aby se spojila, řasu trochu namočíme pomocí připravené vody. Jakmile máme dorolováno, zalepíme konec řasy další trochou vody a dáme na rovný povrch chladit do lednice.

Po vychlazení rolek, které nám zaručí jejich lepší krájitelnost, si naostříme velký nůž a trochu ho namočíme do studené vody – pak už jen krájíme tak akorát široké plátky a esteticky je klademe na talíř. K podávání sushi samozřejmě patří kvalitní sójová omáčka, kterou si nalijeme do malé nádoby, můžeme si dát k sushi na talíř trochu Wasabi – s tím ale hodně opatrně, pálí jako čert – a samozřejmě nesmí chybět nakládaný zázvor.

 

Na závěr snad jen pár rad:

  • Sushi nemáčíme v sójové omáčce celé, jen zlehka. Přišli bychom o chuť použitých ingrediencí.

  • Wasabi si nabíráme na špičku hůlky, kterou sushi jíme. Bohatě to stačí, ze stejných důvodů, jako výše. Bude vám to připadat jako malé množství, někdo se možná hecne a celý kousek sushi ve Wasabi vymáchá – je to ale docela zábavné pozorovat člověka, který slzí a s otevřenou pusou se snaží spolknout kousek rýže s řasou. Wasabi také nerozmícháváme v sójové omáčce, protože se to prostě nesmí. Sushi uctíváme, není to jen jídlo, je to nádhera.

  • Mezi každým novým kouskem (kouskem s jinou ingrediencí, než byl ten předchozí) sníme kousek nakládaného zázvoru. Tím se neutralizuje předešlá chuť.

Dobrou chuť!

foto-redaktor

Michaela Červenková

milovnice jídla
Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články

Ne, nevrátila jsem se k masu a tohle není adorace Paprikáše. Tohle je super zdravý salám, který je naprosto perfektní do salátu, na poctivý chléb i jednohubky či obložené mísy.

17.1.2018

Zvýšený, nebo kolísající krevní cukr se může projevovat také překyselením, plísněmi, únavou, nebo nedobrou psychikou. Připravila jsem pro vás ukázku jídel, které mohou pomoci normalizovat hladinu cukru v těle a podpořit naši psychickou odolnost a vitalitu. Zařadila jsem i ukázku sladkého jídla a moučníku, kde výběr sladidla upravte dle svého zdravotního stavu.

17.10.2018
I v říjnu vám přinášíme několik výborných receptů od naší redaktorky Ivy Georgievové.
10.10.2017
Podzim se blíží a opět sklízíme dýně různých barev a tvarů. Vyzkoušejte polévku z dýně Hakkaido.
20.9.2016