Gleid
Gleidshop
Sexy vlny difuzérem?

Průvodce rostlinnou stravou: jak poznat zralé avokádo?

Znáte to - koupili jste si avokádo, ale teď najednou nevíte, kdy je ta správná doba na to ho sníst. Máme několik tipů!
unsplash.com

 

 S avokády se v poslední době doslova roztrhl pytel. Co je na něm tak výjimečného? Především vysoký obsah přírodních tuků, celá škála důležitého vitaminu B (B1, B2, B6), ale i minerálů jako je hořčík, fosfor, železo, a nebo draslík. Jak ale rozpoznat, kdy je avokádo skutečně zralé, a kdy je lepší ho ještě nechat zrát? Může se vám zdát, že zralost avokáda rozpozná jedině profík. Ve skutečnosti to není tak složité. 

 

    Žádná tmavá místa

Většinou se do českých obchodů dostávají avokáda nezralá, jelikož zralá by se mohla při transportu poškodit. V obchodě tudíž narazíme na tvrdší avokáda. Ovšem není výjimkou, že avokáda v obchodech dozrají a můžou začít hnít. Právě tmavá místa mohou být známkou hniloby.  
Skladování při špatných podmínkách naznačí šedá místa, nejedná se tedy o začínající hnití, přesto se nedoporučuje ho kupovat, jelikož i špatné skladovací podmínky mohou být příčinou změny chuti a konzistence.

 

    Stopka jde snadno odloupnout

Máte vyhráno, když má vaše avokádo stopku. Pokud jde jednoduše odloupnout, avokádo je zralé a můžete ho použít. Jestliže si ale nejste jisti, dalším indikátorem zralosti může být jeho viditelně krémová konzistence po odloupnutí stopky. Pokud ale stopka jde odloupnout ztěžka nebo vůbec, máte smůlu a musíte si ještě chvíli počkat.

 

    Vnitřek jde jednoduše od slupky

Pokud jste po rozkrojení narazila na malou pecku, můžete si gratulovat. Malé pecky bývají zřídka. Avokádo je uvnitř žluté a při okrajích přechází do zelena. Když se dužina dá dobře vydloubnout lžičkou od slupky, je vše v pořádku.

Pokud vaše avokádo ještě není dostatečně dozrálé, dejte ho na sluníčko. Dbejte ale na výše uvedené hnití. Špatným nápadem je ze stejného důvodu strčit na chvilku avokádo do trouby. Část avokáda se na horkém povrchu plechu spálí, a začne hnít mnohem rychleji. Rozhodně nezralé kusy nedoporučuji konzumovat, jelikož chutnají trpce. Ta zralá mají máslovou chuť. A na tu se vyplatí si počkat. 

Pokud ale potřebujete avokádo do receptu ihned, nezbývá vám nic jiného, než sáhnout po některém „ready to eat“ avokádu (a taky si trochu připlatit). 

foto-redaktor

Jana Česká

zdravá výživa/vegan recepty
Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články

Přijďte si pro inspiraci k Ivě, která se zabývá praktickou ayurvédou. Dokáže poradit, co je v dané období p...

17.9.2018
Co si doma upéct vlastní chléb? Takový, který bude mít chuť svátků a pohody. Nemusíte se bát, je to jednoduch...
26.12.2017
Další dávka receptů, tentokrát na měsíc únor, od Ivy Georgievové.
8.2.2018
V poslední době je více doporučován pařený chléb než pečený, zejména pro lidi s potížemi trávicího ústrojí. Pa...
26.7.2016