Gleid
Gleidshop
Sexy vlny difuzérem?
Eshop Gleid

Lahodný dietní mrkvový dort s tvarohem

Tento dort je nejen chuťově lehký, ale je zároveň bez lepku a tuku. Kdo z vás nemá rád přeslazené dorty, určitě si tento recept zamiluje jako já.
Ing. Iva Aiesh

 

Suroviny na korpus:

  • 500 g na jemno nastrouhané mrkve
  • 100 g jemně mletých ovesných vloček (zkoušela jsem použít kukuřičnou nebo rýžovou mouku a efekt je podobný, možná ještě lepší - jen jsem přidala tak o 1-2 polévkové lžíce více mouky)
  • 4 vajíčka (oddělíme žloutky od bílků)
  • 2 zralé banány (pokud banány nemáme, nevadí, avšak díky banánu je těsto vláčnější)
  • 2-3 lžičky skořice (krásně korpus provoní, takže jí dávám i více)
  • 2 lžičky kypřícího prášku (může být bezfosfátový)
  • sladidlo (stévie, agávový sirup, třtinový cukr - dle preferencí)


Suroviny na náplň:

  • 500 g odtučněného tvarohu ve vaničce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 odměrky vanilkového proteinu (lze vynechat)
  • sladidlo podle chuti (stévie, agávový sirup, třtinový cukr atp.) - kdo nehledí na linii, tak může použít i trošku vanilkového cukru

 

Na ozdobu: ovoce dle možností (borůvky, lesní směs, jahody,...)


Postup:


Troubu si předehřejme na 180 °C. Mrkev nastrouháme na jemno. Oddělíme žloutky od bílků, banány rozmačkáme. Vločky smícháme se žloutky, banány, skořicí, kypřícím práškem, mrkví a sladidlem. Vše důkladně promícháme. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, který jemně vmícháme k ostatním surovinám. Vzniklé těsto dáme do dortové formy vyložené pečícím papírem (použila jsem o průměru 20 cm) a pečeme 35 minut na 180 °C (samozřejmě záleží na druhu trouby, já používám elektrickou troubu). Necháme vychladnout.

Tvaroh smícháme v misce s vanilkovým extraktem, proteinem a osladíme podle chuti. Pak tuto směs natřeme na vychladlý koláč a poklademe na něj ovoce.

 

 

Přeji dobrou chuť.

 

foto-redaktor

Ing. Iva Aiesh

osobní rozvoj /karty/ zdravá strava

Iva vystudovala Rostlinolékařství na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně. K esoterice se dostala díky otci, který ji k tomu nepřímo vedl od dětství a sama se aktivně věnuje výkladu karet, kyvadlu a dalším metodám více než osmnáct let. Je to její hobby i práce v jednom. Ráda také cestuje a poznává nové lidi.

Profil
Zaujal vás článek?

Sdílejte ho se svými přáteli

Podobné články
Červený meloun je skvělý na zchlazení, nemusíte ho ale konzumovat pouze "za syrova", zkuse z něj připravit tyhle 4 dobrůtky.
27.6.2018

Můj švagr je vegetariánem už 11 let, a když jsem se ho zeptala, jestli mu maso někdy chybí, řekl, že vůbec, jen jednu věc by prý si ještě někdy rád dal - pořádné kolečko tlačenky s octem a cibulí. Býložravci drží při sobě, takže jsem to musela hned zkusit. Byla to pro mě výzva a soudě podle jeho výrazu, se povedla. Dnešní recept je tedy pro ty, kteří maso už jíst nechtějí, ale s nostalgií si přece jen někdy na nějakou mňamku z mládí vzpomenou.

31.10.2018
Máme pro vás inspiraci receptů na celý červen z publikace Každý den něco pro zdraví a dobrou náladu od Ivy Georgievové.
12.6.2018
Neměli jste čas připravit dětem překvapení ke Dni dětí? Připravte o víkendu k snídani jejich oblíbené lívance tak trochu jinak a zdravě.
3.6.2016
Vyhledávání
Překvapení pro vás
O nás
Otestovali jsme pro vás
Najdete nás na Facebooku