Suroviny na korpus:
- 500 g na jemno nastrouhané mrkve
- 100 g jemně mletých ovesných vloček (zkoušela jsem použít kukuřičnou nebo rýžovou mouku a efekt je podobný, možná ještě lepší - jen jsem přidala tak o 1-2 polévkové lžíce více mouky)
- 4 vajíčka (oddělíme žloutky od bílků)
- 2 zralé banány (pokud banány nemáme, nevadí, avšak díky banánu je těsto vláčnější)
- 2-3 lžičky skořice (krásně korpus provoní, takže jí dávám i více)
- 2 lžičky kypřícího prášku (může být bezfosfátový)
- sladidlo (stévie, agávový sirup, třtinový cukr - dle preferencí)
Suroviny na náplň:
- 500 g odtučněného tvarohu ve vaničce
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 odměrky vanilkového proteinu (lze vynechat)
- sladidlo podle chuti (stévie, agávový sirup, třtinový cukr atp.) - kdo nehledí na linii, tak může použít i trošku vanilkového cukru
Na ozdobu: ovoce dle možností (borůvky, lesní směs, jahody,...)
Postup:
Troubu si předehřejme na 180 °C. Mrkev nastrouháme na jemno. Oddělíme žloutky od bílků, banány rozmačkáme. Vločky smícháme se žloutky, banány, skořicí, kypřícím práškem, mrkví a sladidlem. Vše důkladně promícháme. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh, který jemně vmícháme k ostatním surovinám. Vzniklé těsto dáme do dortové formy vyložené pečícím papírem (použila jsem o průměru 20 cm) a pečeme 35 minut na 180 °C (samozřejmě záleží na druhu trouby, já používám elektrickou troubu). Necháme vychladnout.
Tvaroh smícháme v misce s vanilkovým extraktem, proteinem a osladíme podle chuti. Pak tuto směs natřeme na vychladlý koláč a poklademe na něj ovoce.
Přeji dobrou chuť.