Voňaví orientální šneci

Až budete číst dětem pohádky o Šeherezádě nebo Aladinovi, zasněte se s těmito šneky a vůní orientu.

Obrázek: 4c47454d1476170871ea55c28c5d73285f7b8528
Zdroj: Alena Hilšerová

Kardamom nebo kardamon?

Já jsem vždycky používala slovo kardamon, ale nedávno jsem zjistila, že na několika místech na internetu se mluví o kardamomu. Je dovoleno obojí a smysl to má stejný. Údajně o koncovku se souhláskou "m" nebo "n" se postarala řečtina, ve které se tomuto koření říkalo kardamomon. Znáte toto koření z Orientu? Pokud jste navštívili třeba Egypt, určitě jste ochutnali kávu s kardamomem. V Indii dávají kardamom do mléka, aby bylo lépe stravitelné. Kardamom se používá do sušenek nebo různého pečiva. A nejen v Indii a Orientu, ale i ve Skandinávii.
 

Údajně má i magické schopnosti... Žena, která podá muži kávu se špetkou kardamomu, jej prý navěky okouzlí. Třeba na tom něco pravdy je. Kardamom má spoustu výhod pro naše zdraví, je vhodný například na vitalitu, zrak, kůži. Kromě toho chrání buňky těla před volnými radikály. Toto koření je ukryto v zelených tobolkách, které je nejlepší rozdrtit ve hmoždíři. Další možností je koupit mletý kardamom. Já jsem pro ty celé tobolky. Když máte koření umleté, velice rychle ztratí svoji chuť i barvu. 

Co budeme potřebovat?

  • 250 g hladké špaldové mouky,
  • špetku soli,
  • 100 g cukru,
  • 1 lžičku kardamomu,
  • 250 ml kokosového mléka,
  • 100 g rostlinného másla,
  • 2 lžičky kvásku.

Z čeho uděláme náplň?

  • ze 75 g másla,
  • 45 g cukru,
  • 1 lžičky kardamomu,
  • špetky soli,
  • 10 ml kokosového mléka,
  • 25 g kokosové mouky.

Z čeho se skládá poleva?

  • z kokosového mléka,
  • rostlinného másla,
  • cukru.

Mouku, cukr, kardamom a sůl smícháme. Přidáme aktivní kvásek, mléko a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto. Mísu přikryjeme fólii a necháme přes noc vykynout. Druhý den rozválíme těsto na plát. Polovinu plátu potřeme náplní a přeložíme druhou polovinou. Takto vzniklé přeložené těsto nakrájíme na proužky, které srolujeme do šneků. Na plech naskládáme šneky a dáme péct. Pečeme při 200°C asi 30 minut, dokud nebudou šneci dozlatova upečení. Po vyndání je ještě potřeme polevou.

Příprava náplně: rozehřejeme máslo, přilijeme mléko, přidáme kardamom, sůl a cukr. Řádně promícháme a vmícháme kokosovou mouku.

Příprava polevy: rozehřejeme máslo, přidáme mléko a cukr. Svaříme náplň tak, aby se táhla (dříve se jí říkalo na nit).

Teď už si tuhle voňavou dobrotu můžete začít vychutnávat i vy!


 

Reklama

Podobné články

Obrázek: 30dce72b9d966d3ccdc7c86f2113f050411141d2
Obrázek: 85b8943689ef5819099e8592cf6ed14c6d54ebcc
Obrázek: Tipy na Vánoční dárky
Obrázek: be0f92aa4d99a2a97fa1ee1d280b5a7b9667a71f
Obrázek: 4431b80b54acadfb02c79fdd7d33292a8a8579dc