Podzimní salát s pečenými jablky a mandlemi
V tomto období máte určitě spousty jablek od babiček, od známých či ze své zahrádky. Pojďme je zpracovat do výborné a zdravé podzimní večeře. Jablka mají nízký obsah cukrů i kalorií, přestože jsou tak slaďoučká. Zpomalují také proces stárnutí a pomáhají při nespavosti, takže pokud je povečeříte, ráno si poděkujete.
Ingredience na 1 porci:
- 1 mini římský salát nebo 1/2 velkého
- 1 větší jablko
- hrst rozinek
- hrst plátků mandlí
- olivový olej
- jablečný ocet
- sůl
- pepř
Salát opereme a nakrájíme na kostičky. Přimícháme hrst plátků mandlí, olivový olej, špetku soli, špetku pepře a zakápneme lehce jablečným octem. Jablka nakrájíme na malé kostičky a lehce opražíme na teflonové pánvi. Před koncem pražení ještě přidáme hrst rozinek a také lehce opražíme. Rozinky se teplem příjemně rozvoní a jablka zkaramelizují. Ještě teplá jablka s rozinkami přidáme do salátu a promícháme. Dobrou chuť!
Dárek z cest
Recept na tento salát jsem vymyslela k rybě, kterou jsme koupili od rybáře na našich cestách po pobřeží Francie. Začínající podzim byl znát už i na plážích a my měli nasbíráno spoustu jablek. Jako můj dárek z cest přidávám recept na výbornou pečenou Pražmu, tak jak ji připravují v Baskicku. Nebojte se na podzim a v zimě jíst ryby. Z trouby chutnají výtečně a jsou cenným zdrojem vitaminu D, který běžně v létě čerpáme ze sluníčka a právě v zimním období nám chybí. Ryby se snažte kupovat čerstvé, zachovají si chuť i cenné vitamíny.
pečená Pražma královská
Ingredience pro 2 osoby:
- 2 Pražmy královské
- 1/2 červené cibule
- citrón
- mleté koření papriček d'Espelette
- petržel
- sůl
- olivový olej
Čerstvou rybu očistíme, vykucháme a dobře nasolíme. Cibuli nakrájíme na plátky. Citrón také nakrájíme na plátky a zbavíme semínek. Cibuli a citrón vkládáme do rybího břicha na střídačku. Připravíme si obdélník z pečícího papíru a potřeme ho olivovým olejem. Rybu posypeme ještě kořením z papriček d'Espelette a čerstvou petrželí. Pokapeme olivovým olejem a zabalíme do připraveného papíru. Okraje dobře zahněte, aby pára při pečení zůstala v obalu. takto zabalenou rybu vložte do rendlíčku a postříkejte vodou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20-25 minut. Takto upravená ryba si v sobě ponechá nejvíce cenných látek. Dá se použít i alobal, ale ten se lehce přichytává k rybí kůži. Podávejte s podzimním salátem z receptu výše. Dobrou chuť!